Célba talált az Agni IV.- sikeres indiai rakétateszt

India, Új-Delhi – Az atomrobbanófej szállítására is képes, 3500 km-es hatótávolságú indiai rakétának ez volt első sikeres tesztje.

2010 decemberében már kipróbálták az egytonnás atomtöltet szállítására is képes rakétát, de akkor a kísérlet kudarcba fulladt. Mos viszont minden a tervek szerint zajlott. A Kelet-India-i Orissa kísérleti telepről bocsátották föl az Agni IV-est, ( az „agni” szanszkrit szó, jelentése: tűz )amely 3000 km megtétele után az Indiai óceánba csapódott az előre kijelölt helyen. A maximális hatótávolság egyébként 3500 km, vagyis, ahogy erre szakértők rámutatnak, képes Kína belső területein lévő célpontokat is elérni. Jelenleg javulóban van a kínai-indiai viszony és hasonlóan alakulnak a kapcsolatok az ősellenségnek számító szomszéddal, Pakisztánnal is. Ez utóbbival már három háborút vívott India, Kínával pedig a hatvanas évek elején volt egy rövid határ menti fegyveres konfliktusa.

Az indiai védelmi kutatási központ közölte: már javában dolgoznak az Agni V. kifejlesztésén. Ez a rakéta már 5000 km-es hatótávolságú lesz. Az első kísérlet a jövő év elején várható. Hosszabb távon India interkontinentális rakéta hadrendbe állítására is készül. India a világ 10 fegyverkezésre legtöbbet költő állama között van és 2015-ig további 50 milliárd dollárt szán katonai képességeinek fejlesztésére.(AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez