Keresd a pénzt!- kampánycsata Indiában

India, Uttar Pradesh -“Milliárdok tűntek el itt! Hol a pénz? Dédapám ebben a választó körzetben volt képviselő, azóta csak visszaesett minden! Pedig a központi kormány küldte a milliárdokat a Ti megsegítésetekre! Ki nyúlta le a nagy pénzeket? Megmondom: a helyi kormánypárt emberei! A hozzájuk közel álló vállalkozók!”- mennydörögte kampánynyitó nagygyűlésén Rahul Gandhi. Lengyel Miklós írása.

 

 A Kongresszus Párt főtitkára eddig mindig arisztokratikus és udvarias volt. A mama jól nevelt fiacskájaként várt az utódlásra. De most szakított ezzel! Miért?  Egyrészt mert a 200 milliós Uttar Pradesh állam, ahol jövőre választásokat tartanak, kulcsfontosságú lehet az országos erőviszonyokat tekintve is. A helyi miniszterelnök viszont ellenfél: Mayawati dalit, vagyis az érinthetetlen kaszthoz tartozik. Ő gúnyosan csak trónörökösként emlegeti Rahul Gandhit. Aki ugyan együtt ebédel a választási gyűlések után az érinthetetlen kaszt tagjaival, de utána nem csak kezet most, de hosszú megtisztulásnak veti alá magát, hiszen ő a legfelső kaszt tagja. Rahul Gandhi tagadja ezt és azt hangsúlyozza, hogy családja többet tett India szegényeiért, mint bárki más!

A dédunoka nem is nagyon titkolja, hogy trónörökösnek tekinti magát. De eddig nem volt neki ennyire sürgős. Akkor most miért? Éppen ez a másik oka a nagy lendületnek: a mama, az olasz születésű Sonia Gandhi betegeskedik. Radzsiv Gandhi özvegye ennek ellenére vaskézzel irányítja a kormányzó Kongresszus Pártot. Amely a maga részéről igen sikeresen vezeti Indiát.
Csakhogy! És itt a harmadik ok: most folyik a nagy korrupciós per, amely 40 milliárd dolláros nagyságrendjével még Indiában sem számít piskótának. Szereplői egykori központi kormánytagok és a kormánypárthoz közel álló vállalkozók! Vagyis pontosan ugyanaz, mint amit Rahul Gandhi nagy hangon elítélt ott, ahol nem az ő pártja a kormánypárt! Dehát ez a helyi szegényeknek aligha tűnik fel,ők örülnek annak a kampányebédnek is, amely ingyen van…

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez