14 vádlotton keresnek 40 milliárdot Indiában

India, Új-Delhi – Negyvenmilliárd dolláros kárt okoztak az államnak a telekommunikációs szektorban elkövetett csalások, de még az anyaginál is nagyobb a kormány politikai vesztesége a közbizalom megrendülése miatt.

 

Összesen 14 magas rangú állami hivatalnok és üzletember ül a vádlottak padján a most kezdődött perben. A telekommunikációs szektorban összesen negyvenmilliárd dollár állami pénz tűnt el kézen-közön. Csalás, okirat hamisítás, megbundázott, levajazott mobil licenszek és számtalan egyéb lenyúlás, egyszóval a rendszerré terebélyesedett korrupció miatt. Indiát a világ legnagyobb demokráciájaként szokás emlegetni, de sajnos a korrupcióban is a világelsők között vagyunk – olvasható mostanában az indiai sajtóban. Hétszázmillió előfizetővel az indiai a világ leggyorsabban bővülő mobil-telefon piaca.

A per fővádlottja a 48 éves Andimuthu Radzsa, aki Manmohan Szingh kormányában a telekommunikációs tárcát vezette miniszteri rangban. Az idős kormányfőt eddig afféle Mr. Proper-nak azaz tiszta embernek tekintette mindenki. Az ő nevéhez eddig semmiféle botrány nem kötődött. És bár személy szerint ehhez az ügyhöz sincs köze, a botrány miatti közfelháborodás a belé vetett bizalmat is megrendítette. Helyzetét az is nehezíti, hogy a kormányzó Kongresszus Párt nagy tekintélyű vezetője, Sonja Gandhi titokzatos betegsége miatt hónapok óta a kerüli a nyilvánosságot. Sonja Gandhinak nincs hivatalos állami tisztsége, de a Néhru-Gandhi dinasztia örököseként mindenki őt tartja India első számú politikusának. Indiában nagy hagyományai vannak az erőszakmentes tiltakozó akcióknak. Nemrég a 74 éves Anna Hazare éhségsztrájkja váltott ki országos szimpátiát. Az idős társadalmi aktivista, aki nőies neve ellenére férfi, az indiai hadsereg egykori tisztje, eddig környezetvédelmi akcióiról volt híres, de legutóbbi éhségsztrájkjával a korrupció elleni szigorúbb fellépést követelte a kormánytól.(RFI)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez