Indiai-pakisztáni enyhülés-szavakban

India, Pakisztán – Egyelőre konkrét eredmények nem, csupán nagy szavak jellemzik a két ország vezetőinek találkozóit, de a légkör biztató.

 

 

Az indiai és a pakisztáni kormányfő egyórás megbeszélést folytatott a Maldív- szigeteken zajló dél-ázsiai csúcsértekezleten. Mindketten eredményesnek minősítették a megbeszélést és új fejezetet szorgalmaztak a korábban feszültségekkel terhelt indiai-pakisztáni viszonyban. A két külügyminiszter is találkozott, ők a bizalmi deficit felszámolásáról beszéltek. A következő magas szintű megbeszélés még pozitívabb lesz és konkrét eredmények is várhatók, hangsúlyozták a felek, igaz, egyelőre még nincs dátuma az újabb találkozónak.

 

 

Az atomfegyverrel egyaránt rendelkező India és Pakisztán között évtizedek óta a kasmíri probléma a fő feszültségforrás. Az egykori brit India felosztásakor ez volt az egyetlen muzulmán többségű terület, amely Indiához került. Pakisztán ezt a mai napig sérelmezi és az ottani muzulmánok elnyomásával vádolja Indiát. Új-Delhi viszont terrorizmusnak tartja a militáns kasmiri muzulmánok tevékenységét. Legutóbb 2008-ban került mélypontra az indiai-pakisztáni viszony: Mumbaiban, India gazdasági fővárosában szélsőséges iszlamista merénylők 200 embert gyilkoltak le két nagy szállodában. Kiderült, hogy az elkövetők pakisztániak, de arra nincs bizonyíték, hogy bármilyen támogatást kaptak volna pl. a pakisztáni titkosszolgálattól. A merénylők közül egy van csak életben és rá halálbüntetés vár Indiában. A pakisztáni belügyminiszter most azt mondta: terroristáról van szó, akinek semmi köze a pakisztáni államhoz és megérdemli a büntetést. Vagyis az utóbbi időben érezhetően javul a légkör, több alacsonyabb szintű találkozó is volt. Pár hete Pakisztán megadta Indiának a legnagyobb kereskedelmi kedvezményt, vagyis a megkülönböztetés nélküli bánásmódot és ezzel gyakorlatilag normalizálta a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat. De mindkét oldal tudja, hogy még csak a megbékéléshez vezető út elején tartanak, és mint ahogy a két külügyminiszter hangsúlyozta, sok-sok mérföldet kell még megtenni. India mindenekelőtt a közös terror ellenes politika kidolgozását szorgalmazza.(BBC)

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez