Vádemelés Benazir Bhuttó meggyilkolása ügyében-négy év után

Pakisztán, Iszlamabad- Magas rangú rendőrtiszteket és tálib aktivistákat tart felelősnek az ügyész a legendás politikus nő haláláért

 

A két rendőrtiszt nem biztosította Benazir Bhuttó védelmét – indokolta a vádemelést az illetékes ügyész. A vádlottak egyike a gyilkosság idején, 2007. december 27-én Rawalpindi rendőrfőnöke volt. Ebben a városban tartott volna választási gyűlést Benazir Bhuttó, aki az akkori pakisztáni államfővel, Musharaff tábornokkal kötött megállapodás értelmében visszatért szülőhazájába több éves száműzetés után. A gyűlésre menet Benazir Bhuttó gépkocsi konvoját egy öngyilkos merénylő támadta először, majd gépfegyverekből is tüzet nyitottak Pakisztán akkori legnépszerűbb személyiségére. Benazir Bhuttó a kórházba szállítás közben meghalt.

A merényletet szélsőséges tálib aktivisták hajtották végre és készítették elő. Közülük most öt ellen emeltek vádat. Korábban amerikai, pilóta nélküli gépek bombája a Bhuttó merénylet három másik feltételezett szervezőjével végzett a pakisztáni-afganisztáni határ közelében egy rutinjellegű támadásban.

Érdekesség, hogy Musharaff volt államfő ellen is eljárás zajlik a Bhuttó gyilkosság ügyben, mert sokan úgy vélik: valójában ő állt a fő riválisnak tekintett politikus nő likvidálása mögött. Musharaff ártatlannak mondja magát, de azért a biztonság kedvéért már régóta elhagyta Pakisztánt és esze ágában sincs hazatérnie.

Benazir Bhuttó még a múlt század nyolcvanas éveiben apja örökébe lépve lett politikus. Az apa, a többé-kevésbé demokratikusan hatalomra került Zulfikar Ali Bhuttó Pakisztán modernizálására és az Indiával való megbékélésre törekedett. De az őt elmozdító katonai rezsim, amely az iszlám szélsőségesekkel működött együtt, mondvacsinált vádakkal halálra ítéltette és ki is végeztette. A végzet vér szerinti és politikai örökösét is elérte. De a Bhuttó család még a politikai színtéren van, hiszen Benazir Bhuttó meggyilkolása után férje, Asif Ali Zardari vette át a Pakisztáni Néppárt irányítását és Zardari jelenleg Pakisztán elnöke. Benazír Bhuttó egyébként a nyolcvanas és a kilencvenes években is miniszterelnök volt, mindkétszer korrupciós vádak miatt kellett lemondania. A diadalmas visszatérésre készült, amikor szélsőséges iszlamista merénylők meggyilkolták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez