Görög referendum, kínai aggodalmak

Kína, Peking – Kína reméli, hogy az eurózóna múlt héten elhatározott mentő programja megvalósul. A pekingi külügyminisztérium szóvivője ezzel a mondattal reagált a görögországi népszavazás bejelentésére

 

 

Kína eddig is többször hangoztatta: bízik benne, hogy az eurózóna képes lesz megoldani problémáit, köztük a görög adósságválságot. Európai szakértők szerint egy görög népszavazási NEM beláthatatlan következményekkel járhat. És a referendum hírének Pekingben sem örülnek. Az Európai Unió Kína első számú exportpiaca. Ha az öreg kontinens gazdasága recesszióba süllyed, a következményeket Kína is érezni fogja. Pedig a helyzet már most is nyugtalanító, legalábbis az eddigi kínai gazdasági eredményekhez képest. A növekedés lassul és az Európába irányuló kiviteli lehetőségek szűkülése elsősorban a kisvállalkozásokat sújtaná.

 

Korábban felmerült, hogy a hatalmas valutatartalékokkal rendelkező Kína is beszállhatna az euróstabilizációs alap finanszírozásába. De erről az uniós pénzügyminiszterek november 7-i ülése előtt semmiféle hivatalos kínai állásfoglalás nem várható, mondta a napokban a kínai pénzügyminiszter-helyettes. Ugyanakkor a G20-ak hétvégi cannes-i ülésén, legalábbis a kulisszák mögötti megbeszéléseken, sok szó esik majd az euróválságról és a görög népszavazásról.(RFI)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez