A gazdag kínaiak új hazát keresnek maguknak és a pénzüknek?

Kína, Peking – Ma könnyebb vagyonossá válni Kínában, mint a klasszikus értelemben vett nyugati világban, de a gazdagság előnyeit inkább Kanadában vagy Ausztráliában élveznék a legtehetősebb kínaiak

A leggazdagabb kínaiak rangsorát évente közzétevő Hurun Intézet és a Bank of China minap publikált felmérése különös tendenciára hívja fel a figyelmet. Miközben mindenki Keleten és általában Kínában látja kibontakozni a legkedvezőbb gazdasági fejlődési tendenciákat, maguk az érintettek relatíve borúlátók. A közvélemény-kutatás, amelyet a minimum egymillió eurós vagyonnal rendelkező kínaiak körében végeztek azt jelzi, hogy a kínai euromilliomosok fele a jövőjét nem a szülőhazájában képzeli el. Hanem szeretne kivándorolni. E réteg csaknem egyhatoda már el is indította a külföldre települést előkészítő adminisztratív engedélyeztetési folyamatot. A procedúrát jelentősen könnyíti, ha komoly befektetésre vállal kötelezettséget a potenciális kínai bevándorló Kanadában vagy Ausztráliában. Ez a két ország a gazdag kínaiak leginkább preferált új hazája.

 

A kivándorlás egyik legfőbb indoka, hogy a gyerekek jobb, versenyképesebb képzést nyújtó iskolákba, egyetemekre járhatnak, de fontos szempont a jobb életminőség is.

A jelentést kommentáló kínai szakértők rámutatnak egy különös ellentmondásra: miközben világszerte a Nyugat alkonyáról és a Kelet felemelkedéséről szólnak a gazdasági próféciák, a leginkább érintett réteg, a kínai üzleti elit nem bízik a saját országa jövőjében. És ezt a pesszimizmust erősítik azok a kommentárok is, amelyek a kínai Twitteren, a Weibon jelentek meg. De akik ott véleményt nyilvánítanak, nem milliomosok és a kivándorlásról legfeljebb csak álmodozhatnak…(Le Figaro)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez