800 millióért kelt el a Casablanca pianínója

A világ egyik legismertebb hangszere egy New Yorkban rendezett árverésen cserélt gazdát.

A “Nincs még egy olyan hely, mint Hollywood” névre keresztelt árverésen a pianínó volt a sztár, és minden más filmes relikviánál több pénzért kelt el, pedig olyan tárgyakkal versenyzett, mint az “Óz, a csodák csodája” oroszlánjelmeze. A sárga és arany színű hangszer végül 3,4 millió dollárért, azaz nagyjából 800 millió forintért kelt el a Bonhams aukciósház által rendezett eseményen.

A pianínó központi szerepet játszott az 1942-ben készült, és hamar legendássá vált Casablancában, és nem csak azért, mert azon játszotta el a Sam szerepét játszót Dooley Wilson a “As time goes by” című számot. Hanem, ahogy azt a Bonhams filmes relikviákért felelős igazgatója, Catherine Williamson is megemlítette, a hangszer volt az, ahol Rick (Humprey Bogart) elrejtette a menekülést jelentő vízumpapírokat.

Egyébként Dooley Wilson soha nem játszott a pianínón. Wilson ugyanis dobos volt, és csak mímelte a zongorázást, aminek hangjait utólag rakták bele a filmbe. És az árverésen kalapács alá kerültek a pianínóba rejtett vízumpapírok is. Azokat majdnem 119 ezer dollárért, azaz nagyjából 30 millió forintért adták el.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez