Miért nem szavazott Kanada a nácizmus ellen?

Múlt pénteken szavazott az ENSZ Közgyűlésének Harmadik Bizottsága egy Oroszország által benyújtott határozatról. A javaslat értelmében a tagállamok elítélték a nácizmus dicsőítését, és felszólítják a nemzeteket, hogy tegyenek lépéseket a rasszizmus és a faji megkülönböztetés, valamint az idegengyűlölet és az ezekhez vezető nézetek terjedése ellen.

Három ország azonban nem szavazta meg a határozatot: Kanada, Ukrajna, és az Egyesült Államok. A Kanadai Külügyminisztérium szóvivője a szavazás után azonnal sietett kiadni egy közleményt, amiben megerősíti, hogy Kanada „határozottan ellenzi” a rasszizmus minden formáját, és aggodalmát fejezte ki a növekvő neo-nácizmus veszélye miatt.
Az ENSZ Közgyűlésének Harmadik Bizottsága az emberi jogokkal foglalkozik. Ez a bizottság szólította fel most a nemzeteket, hogy hozzanak jogi lépéseket is annak érdekében, hogy a holokauszt tagadását végleg törvényen kívül tudják helyezni.
A szavazás eredményeként 115 ország megszavazta a javaslatot, 55 ország tartózkodott, és az említett három ország szavazott ellene.
François Lasalle külügyi szóvivő elmondta, hogy Kanada mindig is határozottan kiállt az emberi jogok védelme mellett, ellenben ez a mostani javaslat nem fogja tudni elérni a célját, és kontraproduktív lesz. Kanada szerint az elfogadott javaslat korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát és a gyülekezési jog gyakorlását.
A szabályozás felszólítja az országokat, hogy a nemzeti szabályozáson keresztül küzdjenek az idegengyűlölet és a gyűlöletbeszéd ellen, és felhívták a figyelmet az internet fontosságára a szélsőjobboldali eszmék terjedése kapcsán.
Lasalle elmondása szerint Kanada azért nem támogatta a határozatot, mert az szűklátókörű, és pillanatnyi politikai céloknak rendel alá szélesebb megközelítést igénylő kérdéseket. Utalt továbbá a 2001-es dél-afrikai Durban-ban tartott rasszizmus elleni ENSZ konferenciára, melynek végső határozatát szintén nem írta alá, mert az durván antiszemita, Izrael-ellenes és átpolitizált volt. Ennek értelmében Kanada nem vett részt a 2009-es úgynevezett Durban II. konferencián sem.
Az Ukrajnát képviselő küldött elmondása szerint országa azért nem szavazott igennel, mert a határozat nem ítélte el ugyanilyen keménységgel a sztálinizmus rémtetteit. Az Egyesült Államok képviselője szerint a benyújtott javaslat mögött egyértelmű és nyílt orosz politikai szándék húzódik.
Az elmúlt évben Oroszország – többek között – azzal magyarázta az ukrajnai bevonulásukat, hogy ők csak az erősödő ukrán az neonáci veszélyre akartak reagálni. Ezzel indokolták a Krim-félsziget áprilisi lerohanását is. Egy pár hetes interjúban Putyin ismételten az aggodalmát fejezte ki az Ukrajnában megerősödött jobboldali nacionalisták miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez