Az első döntés a texasi kormányzó elleni perben

A hatalommal való visszaéléssel vádolt Rick Perry tárgyalását vezető bíró elvetette a védelem érvelését, és úgy döntött, elindulhat a kormányzó elleni per.

Bert Richardson bíró – aki Perryhez hasonlóan republikánus – nem fogadta el a kormányzó ügyvédjeinek beadványát, hogy technikai okok miatt szüntessék meg a pert, mert Michael McCrum különleges ügyész nem megfelelően tette le esküjét, és néhány iratot nem megfelelően töltöttek ki. De bíró úgy döntött, elindulhat Perry számára kínosnak ígérkező per.

A leghosszabb ideje hivatalban lévő texasi kormányzó ellen még augusztus közepén emeltek vádat kétrendbeli hatalommal való visszaélés miatt. A vád szerint azzal követett el bűncselekményt, hogy megfenyegette az állami korrupcióellenes hivatal vezetőjét, megvétózza a szervezet költségvetését, ha nem mond le posztjáról, miután letartóztatták ittas vezetésért. Rosemary Lehmberg – egy demokrata – ellenállt, majd Perry végül beváltotta a fenyegetést, és megvétózta a hivatal költségvetését, amire végül Lehmberg benyújtotta lemondását.

Az ellene emelt vádak miatt Perry akár 99 évig tartó börtönbüntetésre is számíthat, ha a bíróság bűnösnek találja, amire jogi szakértők véleményéből kiindulva nagyon kicsi az esély. Amit tett, hogy a kormányzói vétót politikai fegyverként alkalmazta, bevett gyakorlatnak számít, és a vádemelést még a baloldali értelmiség, a liberális jogi szakértők is mind erősen kritizálták. A per még így is rossz hatással lehet Perry tervezett elnökválasztási kampányára.

Perry, aki november elején jelent meg először a bíróság előtt, politikai boszorkányüldözésként jellemezte a vádat, és kijelentette: újra alkalmazná a vétót.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez