Élesen megosztotta a közvéleményt Obama bevándorlásügyi döntése

Egy dologban egyetértés van: nem akarják, hogy a republikánusok odáig menjenek, hogy a kormányzati munka leállításának fegyverét vessék be az elnöki lépés ellen.

A Quinnipiac egyetem kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásának eredményei szerint az amerikaiak 45 százaléka támogatja, és 48 százaléka ellenzi, hogy Barack Obama elnöki rendelettel rendezze a bevándorlás kérdését. Gyakorlatilag ugyanakkora a támogatók és az ellenzők tábora, ha figyelembe vesszük, hogy a november 18 és 23 között készített felmérés hibahatára 2,4 százalék.

Obama november huszadikán jelentette be, hogy elnöki rendelettel véd meg nagyjából ötmillió illegális bevándorlót a kiutasítástól.

A közvélemény-kutatás eredményei szerint a bevándorlók támogatottsága mélypontra zuhant. Idén már csak az amerikaiak 48 százaléka van azon a véleményen, hogy az illegálisan az Egyesült Államokba érkezett bevándorlók maradhassanak az országban és lehetőséget kaphassanak az állampolgárság megszerzéséhez, míg ez a szám tavaly még 57 százalék volt. Közben már 36 százaléka gondolja úgy, hogy az illegális bevándorlókat ki kéne utasítani, a tavalyi 26 százalékkal szemben!

Ugyanakkor a kérdés nem érinti meg annyira az amerikaiakat, hogy drasztikus lépést várnának a kongresszustól annak elérésére, hogy Obama ne hajthassa végre tervét. A felmérés szerint 68-25 arányban ellenzik, hogy a “szövetségi kormányfő tevékenységeinek leállításával” blokkolják Obama lépését. Még a republikánusok között is 47-44 arányban többségben vannak azok, akik ellenzik a kormányzat megbénítását az ügy rendezésére.

A választók egy csoportjánál azonban nagy sikert aratott Obama bejelentése. A latinó közösség tagjainak majdnem 90 százaléka támogatja az elnököt a bevándorlás elnöki rendeleti úton történő rendezésében – derült ki a Quinnipiac egyetem közvélemény-kutatásából.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez