Kitalált történetekkel szerez tízmilliós adományokat egy indián iskola

Kisgyerekek szívbemarkolóan szomorú történeteivel teli levelek millióit küldik szét évek óta, és ezzel százmilliókat gyűjtöttek össze. A CNN nyomozása azonban kiderítette: a történetek mindegyike kitaláció.

A CNN-hez már évek óta érkeztek adománygyűjtő levelek a dél-dakotai St Joseph’s nevű, bentlakásos indián iskolából. Az intézmény évente harmincmillió levélcsomagot küld szét az egész Egyesült Államokban: ezek legfontosabb része az egyik diák levele, aki leírja szomorú élettörténetét, és segítséget kér a neki reményt nyújtó iskola számára.

Ilyen például Josh Little Bear, aki elmondja: otthon iszákos apja verte, drogos anyja pedig inkább a kábítószereket választotta helyette, és az egyetlen hely, ahol biztonságban lehet, az a St Jospeh’s.  Vagy az Emily High Elk nevű lány, akinek “sötétbarna szemeiben látni lehetett a reménytelenséget”, amikor bekerült az iskolába, “de széles mosolya jól mutatja, mekkorát változott az élete” a suliban eltöltött idő alatt.

Azonban, mint azt a CNN kiderítette, egyikük sem létezik. A levelekben bemutatott gyerekek mind kitalációk, egy szofisztikált marketingkampány részei, melynek egyetlen célja az, hogy az emberek jóságára apellálva minél több pénzt szerezzen az iskolának. Ez a módszer nagyon is működik.

Az iskola tavaly 51 millió dollárnyi adományt kapott az amerikaiaktól, és saját kimutatása szerint tavaly júniusban 122 millió dolláros készpénzvagyonnal rendelkezett. Ez nem akadályozta meg abban, hogy egyik levelében a fűtésszámla rendezésére kérjen adományokat – közölte a CNN.

A hírtelevízió interjút akart készíteni az iskola igazgatójával – aki az iskolavezetés többi tagjához hasonlóan nem indián -, de az intézmény kommunikációs igazgatója pár mondat után leállította a beszélgetést, és közölte: a stáb nem rögzíthet semmit. Másnap pedig azt tudatta a CNN-nel, hogy ügyvédi tanácsra nem nyilatkoznak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez