A gyilkos drón nem videójáték

Próbálnak nem videójátékként gondolni rá, de ez nem egyszerű feladat az Egyesült Államok pilótái számára, akiknek nagy része egy légkondicionált irodából semmisíti meg drónokról az iraki és szíriai célpontokat. Az akár 12 órás műszakok során az ember hamar képes elveszteni a realitásérzékét, hiszen valóban minden körülmény olyan, mintha mindezt Xbox-on tenné.

Ez a fajta hadviselés alapjaiban változtatja meg azt, ahogyan eddig tekintettünk egy háborúra. A kormány álláspontja, vagyis hogy nem küld amerikai katonákat a helyszínre, meglehetősen nehezen egyeztethető össze azzal, amit még korábban nyilatkozott Obama: meg kell semmisíteni az ISIS-t. Itt van tehát egy háború, amit meg kell nyerni a távolból. Részben távirányítású drónok segítségével. Ami ugyan kíméli a katonákat, de nehezíti a döntéseket.. A szerkezetek távirányító pilóták ugyanis saját bevallásuk szerint sincsenek tisztában azzal, hogy most akkor hadban állnak-e az Iszlám Állammal vagy sem.

Egy pilóta, akinek neve elhallgatását kérte a Légierő, elmondta, sokkal jobban örülne, ha kiküldenék a helyszínre. Számára összeegyeztethetetlen az, hogy egyik pillanatban még akciókat hajt végre Szíria felett, majd utána már indul is kislányáért az iskolába. “Amikor küldetésen vagyunk, egyetlen dolgom van. Nem kell aggódni a “való élet” problémáin” – mondta.

A drónokat korábban a szárazföldi egységek támogatására vagy megelőző légicsapásokra használták. Ennek az volt az előnye, hogy a földön lévő katonák tisztában voltak a helyzettel, így tudtak információval szolgálni a repülőket vezető pilótáknak. Most, hogy szinte teljesen egyedül vannak, a drónok pilótái sokszor végtelenül kevés információ birtokában hoznak meg nehéz döntéseket. Így pedig nem lehet háborút nyerni.  A kérdés csak az, hogy végül melyik ígéretet szegi meg a kormány.

 

Kép: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez