Levelet hamisított az FBI

Egy hamis levéllel próbálta meg az FBI tönkretenni Martin Luther Kinget.

Az 1964-ben született levél egy rövidített változata már eddig is elérhető volt a nyilvánosság számára, de a teljes, cenzúrázatlan változatát most fedezték fel a Yale Egyetem kutatói. A hírhedt levelet az FBI küldte a polgárjogi harcosnak, és az abban felsorolt, koholt és hazug vádakkal konkrétan azt akarták elérni, hogy Martin Luther Kinget az öngyilkosságba kergessék. Mint tudjuk, nem így történt, bár a történetnek szomorú vége lett.
A levélen nem volt aláírás, névtelenül küldték. Azóta a szenátus elismerte, hogy a levelet J. Edgar Hoover vezetése alatt az FBI küldte. Pimasz fenyegetésekkel, vádakkal akartak elviselhetetlen nyomást helyezni a politikusra. Állítólagos házasságon kívül született gyermekekkel, orgiákon való részvétellel vádolták Kinget.
Az FBI érdeklődését kezdetben az motiválta, hogy kiderítsék, vajon van-e a politikusnak kapcsolata a kommunista párttal. De miután King belekezdett a kormány éles bírálatába, azért, mert nem segített érvényesíteni a polgári jogokat Dél-Amerikában, az FBI kiszélesítette a megfigyelését, és alapvetően más célokat kezdtek követni.
Miközben próbáltak kapcsolatot találni King és a kommunista párt között, az FBI rábukkant a politikus irodai és otthoni titkaira. Az nem érdekelte őket, hogy a polgárjogi vezető közvetlen környezete ezekről már tudott.
Mikor az FBI elkezdte szivárogtatni ezeket a történeteket, a nagyközönség nemigen volt rá vevő. 1964-ben elfogadták a polgárjogi törvényt, és Martin Luther King megkapta a Nobel-békedíjat. Ugyanekkor Hoover elítélte Kinget, mondván ő a legkárosabb, leghazugabb ember az országban. Pár nappal ezután William Sullivan, Hoover helyettese elküldte a levelet.
King a levél elolvasása után mindezt megbeszélte néhány barátjával, és mindenki számára egyértelmű volt, hogy mi az FBI célja. Természetesen nem került szóba az öngyilkosság, ellenben értetlenül álltak előtte, hogy míg a világ és Amerika Martin Luther Kinget csodálja, addig egy kormányhivatal az ő kiiktatásával van elfoglalva.
Az FBI lejáratási kísérlete nem járt sikerrel, ám mindez nem jelenti azt, hogy a kormánygépezet azóta leszokott volna ezekről a módszerekről. Mindegyik, a világ élvonalába tartozó titkosszolgálat alkalmaz olyan osztályokat, csoportokat, akiknek a feladata, hogy a célszemély hitelességét otthon, a munkahelyén és a nyilvánosság előtt tönkretegye.
Ugyanakkor Martin Luther King története ennek ellenére tragédiával zárult. 1968. április 4-én a A Lorraine Motelben meggyilkolták.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez