Megvan Hillary Clinton első kihívója

Hivatalosan is elindult a 2016-os elnökválasztási kampány, miután szerda este Jim Webb bejelentette, hogy megméretteti magát a demokrata elnökjelöltségért.

Bár Hillary Clinton még nem jelentette be, hogy indulni akarna-e az elnöki székért, azt mindenki biztosra veszi, így nem meglepő, hogy “Clinton kihívójaként” emlegetik Jim Webb egykori demokrata szenátort, aki szerdán késő este első politikusként jelentette be, hogy indul a 2016-os elnökválasztáson.

A 68 éves politikus a politikai elemzők szerint érdekes kihívója lehet Clintonnak, bár leginkább az a vélemény, hogy kemény harc áll előtte, ha le akarja győzni a mindenki szerint az elnökjelöltséget szinte már a zsebében tudható Clintont. Ezt maga Webb is elismerte a YouTube-ra feltett videójában, de ennek ellenére arra kérte az embereket, hogy ne írják le, és adjanak neki egy esélyt, megemlítve, hogy 2006-ban is sikerült meglepetésgyőzelmet aratni Virginiában a szenátusi választáson, a hivatalban lévő republikánus George Allennel szemben.

A “középutas” demokratának számító Webb tengerészgyalogosként szolgált a vietnami háborúban, és a republikánus Ronald Reagan elnöksége alatt haditengerészeti miniszter volt, majd 2007-től hat éven át volt Virginia szenátora, már demokrataként. Webb főleg külpolitikai és nemzetbiztonsági kérdésekben erős, 2006-ban is az iraki háború elleni kampányával tudott szavazatokat szerezni.

Webb nem számít igazi “karrierpolitikusnak”, amit ő mint előnyt próbál meg eladni a választóknak, azonban tapasztalatlansága a választási kampányokban Clinton malmára hajthatja a vizet. Ugyanakkor az átlagos politikusoknál jóval őszintébb és nyersebb nyilatkozatokat tud tenni, ami minimum érdekessé fogja tenni a kampány, és okozhat kellemetlen pillanatokat Clintonnak, akinek a demokrata előválasztás alatt tett nyilatkozatai könnyedén visszaüthetnek rá az elnökválasztási kampányban.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez