Drónokkal a határbiztonságért

Az amerikai kormány drónokkal igyekszik megoldani az ország biztonságát, ezért előbb a mexikói, később a kanadai határhoz is mind több pilóta nélküli gépet fognak telepíteni. Az új stratégia azt jelenti, hogy az Egyesült Államok egyre inkább el fog távolodni a hagyományos, nagyszámú határellenőrző ügynököktől a határ teljes hosszában. A drónok lehetővé teszik a szoros határellenőrzést azokon a területeken, amit kiemelten veszélyesnek nyilvánít a rendőrség.

Az utóbbi időben nagy nyomás alá helyezték az határellenőrzéséért felelős amerikai szerveket. Kritikákat kaptak az eredménytelenségükért, és felrótták nekik, hogy továbbra is nagyszámú kétes egyén szökik át a határon, ami a jelenlegi felfokozott terror elleni harc közepette csökkenti a polgárok biztonságérzetét.
Richard Gil Kerlikowske, a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal vezetője elmondta, hogy anyagi lehetőségeik elég szűkösek, és azok is egyre fogynak. „A kereteinket oda összpontosítjuk, ahol a kockázat, a veszély kialakulásának valószínűsége nagyobb, mint más területeken. De az erőforrások ilyen megosztása nem nyújthat kellő biztonságot” – jelentette ki a hivatal vezetője.
A drónok a táj változásaira fognak összpontosítani. Összehasonlító elemzés alapján tudnak jelentést tenni a központ felé. Figyelik és elemzik a tájat, az autók keréknyomait, törött gallyakat, és ezeknek a jeleknek a változásaiból képesek a központban következtetéseket levonni. Ezek után csak oda küldik ki a határellenőrző egységeket, ahol a táj változásai alapján feltételezhetően határsértők lehetnek.
Az ellenőrzés ilyen formáját 2015-ben szeretnék a kanadai határon is elindítani. Michael McCaul, az amerikai belbiztonsági bizottság republikánus elnöke dicsérte a kezdeményezést, de hozzátette, hogy ezek után is maradnak hiányosságok a határok biztonsága terén. „Nem lehet többé csak és kizárólag a statikus védelemben bízni. Nem elég további őrtornyok, magasabb kerítések felépítése a betolakodók ellen” – mondta Michael McCaul.
Polgári szabadságjogi csoportok természetesen aggodalmukat fejezték ki, és adatvédelmi szempontból nem értenek egyet ezekkel a módszerekkel.
2013 óta több mint ötvenezer kísérő nélküli gyermeket fogtak el az Egyesült Államok déli határain. Barack Obama elnök nagy nyomás alatt áll, és megoldást kell találnia arra, hogy megállítsák a bevándorlási válságot a déli területeken.

Fotó: Europress/Getty

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez