Az ISIS hangüzenetben fenyegette meg Kanadát

Steven Blaney közbiztonsági miniszter bejelentette, hogy egy új Iszlám Állam csoport hangüzenetben fenyegette meg Kanadát, és emiatt nagyon fontos, hogy a terrorizmus elleni éberséget fokozni kell az országban.

A hivatalos nyilatkozatban Steven Blaney megerősítette, hogy Kanada nem hátrál, elkötelezett amellett, amit csinál, és kész arra, hogy mind belföldön, mind külföldön megvédje az országát és polgárait. „Nem szabad, és nem is fogjuk túlreagálni a terrorizmusra adandó választ. De ideje, hogy megtegyük a szükséges lépéseket, hogy nem tudják Kanadát megfenyegetni.”
Abu Bakr al-Bagdadi, az ISIS vezetője egy csütörtökön megjelent hangfelvételen, hogy soha nem fogják feladni a harcot, és az utolsó emberükig harcolni fognak. A terrorszervezet irányítója természetesen megemlítette az Egyesült Államokat, valamint külön kiemelte szövetségeseit Európában, Ausztráliában és Kanadában. Elmondása szerint az ellenséges csapatok a félelem és kilátástalanság között fognak botladozni, és végül kudarcot fognak vallani.
Elítélte a gyenge és rémült szövetségeseket, akik rájuk támadtak, és hangoztatta, hogy a zsidók természetesen titokban, de részt vesznek az ellenük folyó harcban.
Blanex beszámolt az új terrorizmus elleni törvényjavaslatról, ami nagyobb mozgásteret ad a kanadai titkosszolgálatoknak, többek között biztonsági vizsgálatokat végezhetnek külföldön is. Célja továbbá az, hogy nagyobb biztonságot adjon a hírszerzési forrásoknak. Ez utóbbitól azt várják, hogy a mostaninál több bejelentés fog érkezni a titkosszolgálatokhoz.
A 17 perces hangfelvétel hat nappal azután került nyilvánosságra, hogy egyes források szerint a terrorszervezet vezetője megsebesült egy amerikai támadásban.
Az ottawai Carleton Egyetem adjunktusa, Jez Littlewood azt mondta, hogy a videónak több feladata volt. Egyrészt bizonyítani akarták, hogy Abu Bakr al-Bagdadi él, és vezeti az Iszlám Államot, valamint fontos szerepet tölt be a videó a toborzás területén is.
A kanadai állami szervek egyelőre nem tudják biztosan kijelenteni, hogy a Kanadát most ért fenyegetés kapcsolatban állhat-e a közelmúltban történt radikálisok által elkövetett gyilkosságokkal.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez