Mintha tegnap történt volna… 11.13.

1934. november 12-én született Charles Manson.

Már a neve alatt elhíresült gyilkosságok előtt is jól ismert bűnöző volt. Sokat ült börtönben kocsilopásért, hamisításért, hitelkártyacsalásért, lányok futtatásáért. Több személyes kudarc is érte, költőként és gitárosként is próbálkozott, de semmiben sem volt sikeres. Manson valódi pszichopata, magát Krisztus és a Sátán megtestesülésének vélte. Az 1960-as évek végén lett egy hippipünkösdista csoport vezetője, az úgynevezett “Manson családé”, melynek tagjai több brutális gyilkosságot követtek el.
Eredetileg halálra ítélték a hírhedt szektavezetőt 1969-ben, amiért augusztus 8-án leszúrta Sharon Tate színésznőt, Roman Polanski filmrendező feleségét, valamint egy kávébirodalom örökösét, Abigail Folgert és három másik embert; Manson másnap újabb két áldozattal végzett saját otthonukban.

Charles Manson már a gyilkosságok előtt is jól ismert bűnöző volt: számtalanszor ült börtönben kocsilopásért, hamisításért, hitelkártyacsalásért, lányok futtatásáért. Több személyes kudarc is érte, beatköltőként és folkgitárosként is próbálkozott, ám semmiben sem tűnt tehetségesnek. Manson több nagylemezt is kiadott, de egészében zenészként sikertelen volt – az egyik visszautasítás éppen Sharon Tate házában érte.

Mansonnak a hatvanas évek második felében sikerült gurunak beállítani magát Haight-Ashbury-ben, a San Franciscó-i negyedben, amely az 1967-es Szerelem nyara találkozó után a hippi mozgalom nem hivatalos központja volt. Okkult filozófiát fejtegetett hallgatóinak – melynek egy részét még a börtönben szedte fel, amikor szcientológiát tanult – és hamarosan egy egész csoport fiatal követője támadt, elsősorban nők. A kusza tekintetű Manson valódi pszichopata volt: magát Krisztus és a Sátán megtestesülésének vélte.

1969-ben Mansonnal együtt ítélték el a “Manson család” tagjait – Susan Atkinst, Leslie Van Houtent, Patricia Krenwinkelt és Charles “Tex” Watsont -, akikkel közösen tervelte ki a rituális gyilkosságokat.

A Tate-La Bianca-ügyben gyilkosságokra való szövetkezésért ítélték el, bár azzal nem vádolták, hogy személyesen is részt vett volna a gyilkosságokban. A különösen kegyetlen vérengzésekre Manson a Helter Skelter-elmélettel készítette fel követőit: a Helter Skelter a Beatles együttes egyik száma volt, amely ugyan az angol vidámparkok spirál alakú csúszdájáról szól, Charles Manson mégis a faji háború próféciájának vélte.

Manson korábban arról beszélt rabtársainak – köztük a hírhedt bankrablónak, Alvin Karpisnek – hogy ő képes lenne nagyobb hírnévre szert tenni a Beatlesnél; a család tagjainak pedig úgy beszélt az együttesről, mint “a lélek” és mint “a végtelenben lévő lyuk része”. Mark David Chapmannal, John Lennon gyilkosával később sokat levelezett börtönéből.

Az eredeti ítéleteket 1972-ben – amikor az Egyesült Államokban négy évig felfüggesztették a halálbüntetést – életfogytiglanra változtatták.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez