Ebola válság: Kanada karantént rendelt el

A kanadai kormány bejelentette, hogy erősítik a védelmi intézkedéseket annak érdekében, hogy országukat megóvják az ebola terjedésétől. Ennek értelmében megszigorítják az érintett Nyugat-Afrikai területekről (Guinea, Sierra Leone, Libéria) érkező emberek beutazását Kanadába.

A „magas-kockázatú” beutazóknak azok, akik a fertőzött területről érkeznek, kötelességük lesz egy háromhetes izolációs időszakot elkülönítve eltölteni vagy az otthonukban, vagy egy kijelölt kezelési központban. Ez az elkülönítés 21 napig, a betegség lappangási idejének a leteltéig tart.
A Kanadai Közegészségügyi Hivatal meghatározta azoknak a körét, akiknek a beutazás előtt le kell tölteniük a kijelölt időt az erre elkülönített helyeken. Azok, akik közvetlen kapcsolatba kerültek ebolás betegekkel, tovább azok, akik az ebolában meghaltak temetésén részt vettek, valamint családtagjaiknak kell betartaniuk az időkorlátra vonatkozó előírásokat.
Ha az ebola sújtotta országból érkező semmiféle módon nem került kapcsolatba a betegséggel, akkor egy szintén 21 napig tartó, úgynevezett önellenőrző periódust kell letöltenie. Ebben az időben a napi kétszeri hőmérséklet-ellenőrzés az előírás.
A biztonságért felelős karantén-tisztek mindenben az érintettek segítségére lesznek. Segítenek kapcsolatot tartani az egészségügyi hatóságokkal, részletes információ csomagokkal készülnek a beutazók számára. Ebben a csomagban amúgy megtalálható lesz egy lázmérő is. Az ebola tüneteit produkáló embereket azonnal elkülönítik a kórházak egy speciális részlegébe.
Egy új szövetségi szabályozás értelmében az egészségügyi hatóságok kötelezhetik a hazatérő egészségügyi dolgozókat, hogy ők is letöltsék az előírt 21 napot a karanténban.
Miután Kanada Ausztráliához hasonlóan felfüggesztette a vízum kiadását azoknak az embereknek, akik az érintett területről akartak beutazni, a mostani lépéssel egy újabb szigorú intézkedést terveznek bevezetni.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez