Uruguay borászatai hagyományosan részt vesznek ezen a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) védnökségét is élvező – váltakozó helyszíneken sorra kerülő – versenyen, amelyen a korábbi hat alkalommal összesen 27 érmet nyertek, de ezúttal fordult elő először, hogy a legfényesebben csillogóra sikerült egy boruknak szert tennie.
Ebben a dél-amerikai országban 2013-ban 7.850 hektáron művelték a szőlőt, amelynek első számú fajtája a Tannat, az összterületből való közel 25%-os részesedésével. Noha dél-franciaországi eredetű, az utóbbi évtizedben elsősorban az uruguayi borászatok aratnak vele jelentős sikereket, amelyekről ma már nem csak boraik számottevő nemzetközi visszhangja, hanem azok exportjának növekedése is tanúskodik. (A Rodriguez Bidegain pincészet már egy édes változatot is készít belőle Aripuca Licor de Tannat elnevezéssel és sorra nyeri az arany érmeket különböző nemzetközi versenyeken.) Egyébként a Tannat szőlőfajta iránti érdeklődést az is fokozza, hogy különböző vizsgálatok egybehangzó eredményei szerint borának igen magas az egészségvédő hatású procyanidin tartalma.
A Carmelo város (Departamento de Colonia) mellet több mint egy évszázada Juan de Narbona által alapított, de már mintegy két évtizede argentín befektetői tulajdonban lévő Narbona pincészet birtoknagysága 50 hektáros, de jelenleg csak mintegy 15 hektárt művelnek. Ennek nagyobb részén a Tannat terem, amelynek tőkéin alacsony a hozam és azt mind kézzel szüretelik, majd a feldolgozó üzemben hasonlóképpen válogatják. A héjon erjesztés 10-15 napig tart, a hordós érlelés minimális időtartama 12 hónap.
Borászuk a fiatal Valeria Chiola, aki apja szakmáját követve előbb enológus, majd mikrobiológus végzettséget szerzett. Egy interjúban többek között azt mondta, hogy szenvedélye a szőlő és különösen izgatja, hogy az hogyan viselkedik a különböző talajokban. (Munkájában az elhíresült francia szaktanácsadó, Michel Rolland is segíti.)
A termékskála 9 féle bort (5 vörös, 3 fehér, 1 rozé) és 1-1 konyakot és grappát tartalmaz. A vörös borok közül háromnak csak a Tannat szőlőfajta az alapanyaga. A díjnyertes Tannat Roble 2011 (alk. : 14,5 % vol. ,sav : 4,2 gr/l, maradékcukor : 1,99 gr/l) ízgazdagságával és bársonyos tanninjaival, valamint fínom struktúrájával nyeri meg fogyasztóját. (Hazájában a bolti ára 25 USD körüli.) Csúcsboruk a Luz de Luna (100% Tannat), amelynek 2011-es évjárata a Tannat al Mundo nemzetközi borverseny győztese lett. (Ára : 55 USD.) A teljes évi termékmennyiség 60 ezer palack, amelynek 80%-a exportra kerül.
A Narbona a pincészete mellett szállodájával (Wine Lodge/Relais & Châteaux) és éttermeivel (Carmelo, Punta del Este) is jelentős elismerést vívott ki magának. A régi pinceépület ma múzeumként szolgál. (Az új pincészet öt éve épült.)
(Megjegyzés : a szerző tagja volt a verseny bíráló bizottságának.)