Minden történelmi kornak megvan a maga divatos vagy éppen tragikus halottaknapi kalácsa – nincs olyan család, aki ezen a napon el ne készítené a maga ünnepi édességét. Talán a mi beiglink okoz ekkora összenépi sütést országszerte, mint a mexikói pan de muerto.
Eredete a gyarmati kor előtti időszak emberáldozatainak idejére emlékeztet: egy isteneknek feláldozott fiatal lány még dobogó szívét tették akkorában egy vérvörös edénybe – majd ebből a szivből az áldozati ceremónia vezetője kiharapott egy darabot, és ezzel az isteneknek ajánlotta az áldozatot, áldást kérve népére, megélhetésükre, sokasodásukra.
Bár a spanyol hódítók, mint tudjuk, korántsem voltak angyalok, nagyon brutálisnak tűnt nekik ez az ősi indián szertartás és helyette ennek lényegesen szelídebb változatát vezették be a mindennapokba és tették közkincsé:
egy búzából készült kelt kalácsot formáztak szív alakúra és azt vörösre festett cukorba fürösztötték. Így született meg a Pan de Muerto. José Luis Curiel Monteagudo egyik ismert gasztronómiai témájú könyvében így ír erről az édességről:
,,Halottat enni külön élvezetet jelent a mexikói számára, a kenyér és a cukor elfogyasztása pedig éppen ezt az ,,emberevést” hozza vissza számára a régmúlt korokból. A jelenség tisztelettel és iróniával vegyes hangulatban zajlik, meghajolnak a halál előtt, de egyben ki is nevetik azt!”
{youtube}kfcWCy1lHso{/youtube}
Recept:
2 csésze búzaliszt
negyed csésze cukor
fél csésze margarin vagy növényi zsiradék
3 tojás és 7 tojássárgája
3 kanál ánizstea
3 kanál zsíradék a tészta bekenésére
20 gr élesztő (poralakú vagy normál)
8 kanál langyos víz
egy naracs reszelt héja
negyed kávéskanál só
A langyos vízben megáztatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet – ebből egy masszát keverünk, amelyet labdává formálunk és addig kelesztjük egy meleg helyen, még a duplájára nem hízik. (Ez mintegy félórát vehet igénybe)
Utána kinyújtjuk, majd többször áthajtogatjuk, a végén a közepére készül egy lyuk, amelybe belekerül a cukor, a só, 2 egész tojás és a 7 sárgája, az ánizstea, a narancshéj, valamint a vaj.
Ezt aztán újra alaposan át kell gyúrni, legalább 20 percen át, hogy az összes összetevő jól összekeveredjen. Utána ez a feljavított massza belekerül egy edénybe, bekenjük zsiradékkal/vajjal és újra pihentetjük, amíg ismét a duplájára nem hízik. Egy félóra múlva aztán újra át kell gyúrni és megkaphatja a végleges formáját, hogy így újra kiphenje az állandó molesztálást – most is legalább 30 percen át.
Ezt követően egy villával felverjük a megmaradt egyetlen tojást és ezzel a megformázott kalácsokat alapsan bekenjük, majd egy kissé lisztes sütőlapon mehetnek a 200 fokra előmelegített sütőbe – 15 percre. Ezt követően visszavesszük a sütő hőfokát 170 fokra és újabb 10-15 perc sütés következik – amig a kalács/ok teljesen el nem készülnek.
Egy kanálnyi cukrot egy kanál lisszttel és két csésze vízzel a tűzhelyen elkezdjük főzni, amíg be nem sűrűsödik. Amikor lehül, ezzel kell bekenni a kenyeret/kalácsot, majd meg kell szórni kristálycukorral. Ezt a kristálycukrot szinezhetjük stílusosan pirosra, hogy ezzel is hasonlítson az ünnepi kalácsunk az eredetihez, a feláldozott leány szívéhez. Jó étvágyat hozzá minden ,,emberevőnek”!