Mexikói, de nem egészen: ez a recept a vegetariánusok kedvében jár és a sok összetevő máris azt sejteti, hogy valami nagyon különleges került az asztalra. Egyelőre csak annyi látszik, hogy a szalvétát rátették a tányérra és félbehajtották. Hm… vannak még meglepetések az óceánon túl…
Aztán mindenre fény derül: a félbehajtott szalvéta ez alkalommal nem a térdünkre kerül, – hogy ugye ne együk le a ruhánkat,- hanem a szánkba. Ugyanis ebben a félbehajtott szalvétában rejtőzik egy egész hadseregnyi finomság – a fekete babtól a sütőtökön át egészen a – darálthúsig. Ez utóbbi azonban csak zárójelben, hiszen vegetariánus fogást ígértünk. De hús nélkül is igaz, hogy a fekete babos, sült tökös tacóval mindenki térdre kényszeríthető – és a szalvéta marad a tányéron, aztán a villánkon, aztán a szánkban. Mennyei …
Hozzávalók 3-4 főre
A töltelékhez : – 250-300 g sütőtök meghámozva, felkockázva, 240 g feketebab (lehet konzerv is, de az igazi a saját főzésű), 1 fej vöröshagyma felaprítva, 2 teáskaná füstölt pirospaprika (a mexikói chiligyüjtemény híján jó a hazai is), só, bors. Aztán kell még főtt rizs, guacamole , 150 ml tejföl + 2 teáskanácsipős chiliszósz , összekeverve , korianderöld, lime és olívaolaj.
A tortilla lapokat szinte mindenütt lehet kapni, de magunk is hozzáláthatunk.
Kell hozzá 30 dkg finomliszt, 4 evőkanál étolaj, 1/2 csomag sütőpor, langyos víz (kb. 3 dl) és egy kávéskanál só. A lisztet, az olajat, a sót és a sütőport egy tálba tesszük. A vizet fokozatosan adagolva lágy tésztává gyúrjuk. Lefedjük és 15 percet pihentetjük. Kb. 10-12 gombócot formálunk belőle és bőségesen meglisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk. (A serpenyő méretéhez igazítva a tésztalapokat). Aztán kisütögetjük…
Lehetőleg öntöttvas serpenyőben vagy vastag aljú teflonban zsiradék nélkül sütjük. Ha elkezd hólyagosodni a tészta, akkor kell megfordítani.
Guacamoléhoz : 2 érett avokadó, egy kis fej vöröshagyma, felaprítva majd egy gerezd fokhagyma felaprítva és 1/2 lime kiifacsart leve, só, bors, végül a korianderzöld
A töltelék titkai: két evőkanál olívaolajon pirítsuk meg a felaprított vöröshagymát, adjuk hozzá a kockára vágott sütőtököt. Pároljuk 8-10 percig, majd adjuk hozzá a feketebabot. Ízesítsük sóval, borssal, szórjuk meg a füstölt pirospaprikával, keverjünk rajta egyet és tegyük félre.
S most jön a nehéz döntések ideje: taco legyen vagy quesadilla…
Mert ha taco, vagyis megtöltjük a szalvétát, akkor a tortillát tegyük tányérra és kanalazzunk bele a főtt rizst, a sütőtökös babos keveréket, a guacamolét, a chilis tejfölt, szórjuk meg koianderrel, facsarjunk rá egy kevés lime levet és már ehetjük is.
Ha viszont quesadillához van kedvünk, akkor az előbbieket felhasználva vegyünk hozzá egy kis sajtot, reszelve. Aztán az öntöttvas/teflon serpenyőben kezdjük el melegíteni alacsony lángon a tortilla lap egyik oldalát. Szórjuk meg reszelt sajttal, majd várjuk meg, amíg a sajt elkezd olvadni. Ekkor vékonyan rétegezzünk rá a főtt rizsből, a sütőtökös feketebabos keverékből, majd szórjuk meg újra reszelt sajttal és tegyünk a tetejére még egy tortilla lapot. Az egészre nehezékként tegyünk néhány tányért (hogy minél vékonyabb legyen) és így pirítsuk néhány percig. Vegyük le a tányérokat és egy spatulával fordítsuk meg az egész quesadillát, hogy a felső tortilla lap is megpiruljon (közben megint tegyük a tetejére a tányérokat nehezéknek). Ha a másik oldala is megpirult, tegyük tányérra, vághatjuk háromszög cikkelyekre , majd tálaljuk guacamoléval éschilis tejföllel.