Az ősi növényből főzött nedű frissitő tulajdonságai mellett hatásos ellenszere lehet a sorocheként ismert magassági betegségnek, melyre igencsak nagy szüksége lehet a tengerszint felett 3600 méteren elterülő La Pazba látogató turistáknak.
Az aymarául “erőt” jelentő ch’amát máltából, élesztőból, komlóból és érlelt kokalevélből főzik – tartósítók és egyéb adalékanyagok nélkül. A helyi kocsmárosok szerint a Ch’ama revitalizáló hatású, így kellemes helyettesítője lehet a kokateának, sörözni pedig turisták és a helyiek is egyaránt szeretnek.
A boliviai Vico’s sörfőzde, a Ch’ama gyártója szerint az ital, egy mérsékelt aromájú kitűnő minőségű szűretlen fehérsör, melynek alkoholtartalma 5% körül alakul és finom koka és komló íze van.
A Bolíviában több ezer éves kultúrára visszatekintő kokalevél fogyasztását leginkább az őslakosoknak és a munkásosztálynak tulajdonítják, így nem meglepő, hogy Evo Morales balodali és őslakos párti kormánya minden lehető eszközzel segíti a növény legális kereskedelmi felhasználását.
A törvényes, nem kábító hatású kokakészítmények mellett Bolívia az régió egyik legnagyobb illegális kokatermellője, a növény termesztését kritizáló szakértők szerint az országban termesztett koka döntő többségéből továbbra is kokain készül.(rt/hm)