Quinoa – a téli zsírpárnák elleni hűséges harcostárs

Mi, magyarok általában csak a megszokott gabonákat használjuk: búzát, rizst, és mást nem nagyon. Néha köles, vagy hajdina, illetve a bulgur elterjedőben van, ámde vajmi kevés szó esik a quinoáról, az inkák szent gabonájáról, vagy ahogyan máshogyan nevezik: a “Magok Anyjáról”. Tavasszal viszont érdemes ezzel újítani, mert egészséges, könnyen elkészíthető  és mert persze jön a fürdőruha-szezon: a quinoa pedig téli rejtett zsírpárnáink eltávolításában ,,hűséges társunk”: fimon, laktató, gluténmentes….

 

Érdemes megismerni ezt a szuper gabonafélét (vagyis tulajdonképpen álgabonát, mert nem kifejezetten a gabonafélék családjába tartozik, hanem a paraj és cékla családjába – a. levelei is a sóskára hasonlítanak). Viszonylag semleges ízének köszönhetően bármilyen édes és sós ételt készíthetünk belőle, amit egyébként rizsből vagy kölesből készítenénk. Lehet főétel és desszert is egyaránt, szórhatjuk salátákba is dúsításként.
S ami mindenképpen fontos: a quinoa nem tartalmaz glutént (gluténmentes), így emésztése könnyű, és gluténra érzékenyek is fogyaszthatják. S ezzel nem terheli meg a napi kalóriamennyiséget sem, vagyis így a tavasszal ,,meglepetésszerűen” előkerülő zsírpárnákat sem duzzasztja tovább.

quinoa-foldA Magok Anyját Dél-Amerikában, Peruban és Bolíviában már ősidők óta termesztik és fogyasztják: a növény akár 180-200 cm-esre is nőhet, magjai azonban apróak, parányiak, akárcsak a köles. Jelentős fehérjeforrásnak számít, mivel közel 14 %-a fehérje, ráadásul fogyasztásával teljes értékű fehérjéhez juthatunk, mivel minden szükséges aminosavat tartalmaz. Vegetáriánusok, vegánok is előszeretettel fogyasztják, hiszen fehérje szempontjából kitűnő alternatívája a húsnak.
Tápanyagban és ásványi anyagbangazdag, ezek közül kiemelkedő a magnézium- és vastartalma. Egyes források említik még kalcium és foszfor tartalmát is, de B vitaminokban, C és E vitamin, valamint béta karotinban is élenjáró mennyiséggel rendelkezik.
Nem sok gabona lúgosító hatású, a quinoa viszont igen.

Néhány dolgot azonban érdemes megszívlelni a quinoá főzésekor:
A quinoát főzés előtt alaposan le kell öblíteni és jól meg kell mosni, különben az elkészülő ételnek enyhén kesernyés íze lehet. Van, aki beáztatja főzés előtt, ez azonban nem elengedhetetlen művelet. Áztatás nélkül is rendkívül hamar (15-20 perc) alatt megfő. Kétszeres mennyiségű vízben kell főzni, de ha kását készítünk, akkor tejben (vagy növényi tejben) is elkészíthető. Sós változatánál ízletesebb étel készíthető, ha ugyanúgy, mint a rizst, vagy hajdinát, kis olajon megpirítjuk előtte. Arról nem is beszélve, hogy ebbe a kis kávéskanálnyi olajba fűszereket lehet előpirítani: kiváló egy kis sárga mustármag és egész római kömény megpirításával.
A quinoa nálunk bioboltokban kapható, de az ázsiai termékekekt árusító helyeken szinte mindig van.
Változatok a quinoa felhasználásra:

rokforotosquinoaRokfortos quinoa
Hozzávalók 4 személyre:
1,5 pohár quinoa
2 evőkanál rokfort
2,5 dl tejszín
egy maroknyi dióbél
Elkészítése: Öblítsük le a quinoát, és tegyük fel főni 3 pohár hideg vízzel. Amikor elfőtt a víz, fedjük le, és 5 percig hagyjuk a saját gőzében. Közben a rokfortot keverjük el a tejszínnel, verjük fel, majd forgassuk össze a quinoával. Tetejére szórjuk a dióbelet. Köretként vagy előételként kínáljuk.

 

 

quinoa_cukkinisZöldséggel rakott quinoa
Hozzávalók 4 személyre:
2 dkg quinoa
2 hagyma
2 cukkini
1 padlizsán
4 paradicsom
kakukkfű
oregano
reszelt sajt
Elkészítése: Öblítsük le a quinoát, reszeljük le a hagymát, majd lassú tűzön, 4 dl vízzel főzzük meg. Eközben egy kevés olívaolajon forgassuk meg a felkockázott zöldségeket, sózzuk meg, és pároljuk puhára. Egy tűzálló tálba rétegezzük alulra a quinoát, majd a zöldságeket, szórjuk meg a zöldfűszerekkel, a tetejét borítsuk reszelt sajttal. Sütőben süssük még fél órát, hogy az ízek összeérjenek, és a sajt megpiruljon.

 

quinoa_almas-fahejasFűszeres-almás quinoa
Hozzávalók 4 személyre:
15 dkg quinoa
2 alma
1 evőkanál mazsola
1 rúd vanília
1 kávéskanál fahéj
Elkészítése: Vágjuk hosszában ketté a vaníliát, kaparjuk ki a belsejét. Öntsük egy lábasba a quinoát, adjunk hozz 3 dl vizet, a megpucolt és felkockázott almát, a mazsolát, a fahéjat és a vaníliát. Fedjük le, majd lassú tűznél pároljuk 20 percig. Az alma és a mazsola kellemesen édessé teszi ezt a finom és egyszerű, ráadásul egészséges desszertet, tehát cukrozásra nincs szükség.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez