Bolívia: egy dán mesterszakács az ételeken keresztül reformálná a társadalmat

La Paz, Bolívia – A főzéssel egy jobb társadalomért, a szegénység ellen – ez a jelszava Koppenhága legelegánsabb étterme tulajdonosának, aki most összecsomagolt és elutazott Bolíviába. Főzni és világot váltani – legalábbis azokét, akik helyet kapnak az általa létrehozott alapítvány szakácsiskolájában. 

 

Claus Meyer, a koppenhágai Noma étterem tulajdonosa – akinek étterme már harmadik éve elnyerte a világ legjobb éttermének járó elismerő címét, mostantól a bolíviai konyha felépítésén, fejlesztésén és világhírűvé emelésén fáradozik. Terve, hogy ennek a szegény dél-amerikai országnak olyan hírnevet szerezzen a kulinária területén, amilyen nem volt neki  az elmúlt 150 évben semmilyen területen, hiszen ez az ország minden háborút elveszített, amelyikbe belekeveredett.
Az élelmiszeren keresztül jobbítható a társadalom, a szakácsmesterség pedig kiutat jelent a szegénységből – véli Meyer. Éppen ezért a bolíviai társadalom legszegényebb rétegeiből toborozza szakácsiskolájának a növendékeit: többségében indián származású fiatalokat, akiknek többet fizet a tanulásért cserébe, mint a minimálbér az országban. Mint a The New York Times megjegyzik: Che Guevara óta nem volt olyan külföldi, aki valamit előre akart mozdítani Bolíviában.
Tervei között két étterem megnyitása szerepel, az egyik la Paz legelőkelőbb Calacoto negyedében, amelybe a helyi elitet várják. Az ottani étterem igazi luxus lesz, de csak bolíviai termékeket dolgoz fel a ételeiben. Úgy hiszi, hogy ezzel megteremt egy olyan táplálkozási kulturát az országban, amelyre ott eddig még soha sem volt példa. A másik éttermét a társadalom ellentétes pólusán hozza létre – az ottani körülményekhez igazodva, de nem az ottani, hanem egy sokkal magasabb színvonalon.
Az elegáns Gustu nevű luxus-étterem vezetését az Európa előkelő étteremeiben hírnevet és rangot szerzett venezuelai mesterszakácsra, Michelangelo Cestarira bízza. Mint Cestari mondja, ez nem egy hagyományos bolíviai népi konyha lesz, ugyanakkor csak helyi termékeket használ: többek között amazónasi halakat kínál majd és számos olyan ételkreációt is, amelyekben helyet kap az ott hagyományos kokalevél is. Mint elmondta, az andoki országban, 3000 méteren olyan biológiai sokszínűség található, hogy abból világhírű konyhaművészetet lehet létrehozni.
Az ételek ára 50-60 dollár körül lesz és jövő februárban nyitnak. Remélik, hogy egy idő után majd versenyre kel a kontinens két legismertebb éttremével, a limai Gastón Acurio és a Sao Pauló-i Alex Atala mesterszakácsok híres éttermeivel.

A nyereséget pedig a Fundación Melting Pot alapítványba forgatják vissza, amely – az étkezési szokások reformján keresztül – hatással lesz a szegény rétegek helyzetére Bolíviában – a reményeik szerint.
Az alapítvány segtségével egy olyan új szakácsnemzedéket nevelnek fel, akik majd a tapasztalataikkal egész mozgalmat indíthatnak el nemcsak Bolíviában, hanem a kontinens más országaiban is. A mozgalom megalapozza a bolíviai konyhaművészet hírét és még az is elképzelhető, hogy a helyi 18 évesek egyszer nem a Kentucky Fried Chicken vayg a McDonalds vendégei lesznek, hanem a hazai híres éttermekbe járnak majd mondja a merész dán mesterszakács. A világon pedig lesznek olyanok, aki azt mondják: La Pazban olyan helyek vannak, amelyek miatt oda kell utazni és ki kell próbálni őket. (BBC)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez