Chipa guasú – még mindig a guaraník konyháján

A guaraník imádják a saját főztjüket, és ezt tőled is elvárják. Nincs pardon, ízlik, nem ízlik, mindent meg kell enni. Olyan ez, mint a chicha Bolíviában, ha egy egész törzset vérig akarsz sérteni, elég a bemutatkozáskor nem inni a fél falu által megrágott kukoricaköpetből erjesztett löttyből, és máris egy szót sem szólnak hozzád, még a neved benyögése előtt persona non grata leszel.

Szerencsére a chipa guasú esetében nem ilyen extrém a helyzet. A titokzatos név kukoricalepényt vagy inkább piskótát rejt. A chipát már korábban ismertettük, nos, ez a chipák közel 70 fős nagycsaládjának egyik tagja. A guasú nem mást jelent, mint nagy, guaraniul. Az elkészítése roppant egyszerű, bár a choclót nem lesz könnyű beszereznünk, ám van egy olyan sejtésem, hogy a magyar tejes kukorica tökéletesen megfelel majd a célnak.
Kell még paraguayi sajt, azaz queso paraguayo. Ha valaki olyan lelkiismeretes, mint egy kedves jó barátom, akkor csináljon házi sajtot, mert a paraguayi sajt nem más, mint friss, tehéntejből készült házi sajt. Egyrészt páratlan élmény otthon sajtot készíteni, másrészt pedig bőven megéri a fáradságot. A végeredmény és a mai sajtárak mellett még azt is megkockáztatom, hogy anyagilag is megéri a dolog. Akit érdekel a téma, a „boldogok a sajtkészítők” című videó a YouTube-on sok kérdést tisztáz.
De vissza a chipa guasúhoz. A három-négy nagy fej hagymát néhány kanál olajon vagy zsíron megpirítjuk. Beleborítjuk a szemes, darált kukoricát, amit előtte konzerv puhaságúra főztünk. Ha nincs kedvünk kukoricát morzsolni, akár a konzervvel is próbálkozhatunk, de az a tapasztalatom, hogy minden, ami konzerv, még nyomába sem ér a friss összetevőknek.
A hagymás kukoricát fél kiló olvasztott zsírhoz adjuk, amit előtte egy házi tojással elkeverünk. Jöhet hozzá a fél kiló reszelt vagy apróra morzsolt sajt, némi só, egy kevés cukor. Ha a masszánk túl sűrű, tehetünk hozzá egy kevéske tejet. A keveréket egy kizsírozott vagy olajozott tálba öntjük, és addig sütjük közepes tűzön, míg kellemes, ropogós piros lesz a teteje. Ez lehet harminc-negyven perc 180 fokon. Ha véletlenül Dél-Amerikában készítjük, vagy van otthon banánpálmánk, akkor annak a levelét használjuk sütőpapírnak. Sejtem, hogy ennek a valószínűsége sajnos elenyésző, pedig az öreg szakácsnőnk esküszik rá, hogy a banánlevél az igazi.
A kész chipa guasút kockákra vágva tálaljuk húsokhoz köretként, de lehet sörkorcsolya vagy előétel.

 

Összetevők:

0,25 kilogramm zsír
2 nagy fej hagyma
0,5 kilogramm choclo, azaz szemes friss kukorica
egy csipet cukor – só ízlés szerint
0,25 kilogramm friss sajt
1 darab házi tojás

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez