A bolíviai gabona, amelynek nevéhez már vér tapad

Bolívia, Potosí – Amióta a NASA közzétette, hogy a quinoa az egyik legértékesebb élelmiszerfajta az emberi szervezet számára és Bolíviában tudatosult, hogy ott van náluk a quinoatermesztés egyik világközpontja, a gabonafajta gyilkos hírnevet szerzett.

Megindult ugyanis a vérre menő küzdelem a földekért, amelyek alkalmasak a quinoa termesztésére. A parasztok és a föld tulajdonai, valamint a frisen érkezők közötti összeütközések fő területe az ország nyugati részén fekvő Quillacas és Coroma körzete.

Ott a múlt hónapban nyolc parasztot sebesítettek meg súlyosan a földekért folyó összecsapásokban.
Félix González, Porosí megye kormányzója azt is elmondta, hogy nemrég egy hasonló vitában túszul ejtettek a körzetben két embert, az ő kiszabadításukért az ENSZ bolíviai misszója közvetít a fogva tartók és a hatóságok között.
A területi viták főként két bolíviai megyében zajlanak. Oruro és Potosí nem csak Bolíviában a quinoa termelés központja, hanem világviszonylatban is az: Bolívia quinoa kivitele az elmúlt néhány évben 20-szorosára nőtt, a kezdeti 2,5 millió dollár értékről 65 millióra.

A gabonaféle értéke a világpiacon 2006 óta megháromszorozódott. A helyi gazdák és a nagyobb földbirtokosok között nagy a feszültség annak ellenére, hogy a múlt hónapban sikerült bizonyos mértékben megállapodni a földek tulajdonlásáról és használatáról. Mivel nincsenek rendezett tulajdoni viszonyok, a helyzet bármikor újabb konfliktusokra ad lehetőséget.
Növeli a feszültséget, hogy sok, korábban a szegénység elől a városokba vándorolt nincstelen visszatér és elkezd földet művelni ott, ahonnan korábban elment: ott azonban sokszor már más műveli a földet vagy alakította ki az életét. (BBC)

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez