Az asado mibenléte nem volt előttem titok: hatalmas darab húsok és belsőségek – marha, disznó, esetleg csirke – roston sütve. Az asaditóról kiderült, hogy mindez könnyített kivitelben, apró nyársakon tálalva – persze tíz nyárs elfogyasztása után, hasonlóan a paraguayi konyha legtöbb fogása általában, ez sem tűnik túl könnyűnek.
Vicces, hogy a helyi szóhasználatban a hús, carne, csakis a marhára értendő. Minden más állat húsát már nevén nevezik: chancho mint disznó, pollo a csirke, oveja a birka, de a marha az maga a “hús”.
Az asaditót reklámozni nem kell, a grillasztalokról felszálló füst és illatfelhő messze viszi egy-egy árus hírét, nem is beszélve az elégedetten hasukat simogató vendégek sokaságáról.
Nincs itt rozsdamentes pult, valószínűleg a tiszti orvosi szolgálat is régen tehette látogatását Luisnál, a séfnél. Ám a hosszú évek tapasztalata és a vendégkör kötelez. A marhafalatkáktól a disznókockákig, a kevésbé és nagyon csípős kolbászokon keresztül a csirkehúson és szíven, a marha nyelvén, egész a vékonybeléig – a chinchulínig – mindent nyársra húz a mester.
Kérdeztük a receptről, kiderült, hogy nem bonyolítja túl a dolgot: – jó alapanyagokat használok – mondta. Sütés közben pedig fokhagyma, lila hagyma, paprika és paradicsom, sózott-borsozott és enyhén köményezett keverékkel kenegeti a finom falatokat. A chinchulín (vékonybél) egy pillanatra azért elgondolkodtatott, de aztán elégedetten húzogattam a nyársról az ínyencséget, Juliónak megint csak igaza volt.
És az ár? 150 forint nyársanként, ami tekintetbe véve a harminc centis pálcát és annak közel 15-20 dekás súlyát, igen barátinak tekinthető. A kis pult önkiszolgáló elven működik. Az ember magához vesz egy fatányért, és a séf irányítása alatt felmarkolja azt, amit szeretne.
Mint minden ételt Paraguayban, ezt is főtt mandiókával kísérik. A lakoma végén a jóllakott vendég bemutatja az üres nyársakat Luisnak, és fizet – ezzel egyszersmind bizonyítja, hogy képes öt nyársnál többet megenni. Ebben az esetben a visszajáró mellé nem jár lekicsinylő hümmögés, hanem, akár még fényképezkedni is lehet a mesterrel.
Brávo Luis!