Ez persze nem véletlen, hiszen az emberek többségének az aztékok földjének italai közül elsőként a tequila jut az eszébe annak ellenére, hogy a mexikóiak elsősorban sörivók. A legfrissebb adatok szerint a 115 milliós mexikói népesség felnőtt korosztályának nagyjából 30%-a fogyaszt alkoholos italt és közöttük mintegy 60%-ot képviselnek azok, akik mindenekelőtt a sört részesítik előnyben. Bort mindössze 10%-uk iszik, akiknek kétharmada a fővárosban él. Az országban évente eladott borok 40%-át a helyi borászatok állítják elő. A borfogyasztás dinamikusan nő és az előrejelzések szerint az utóbbi évek 10%-ot is meghaladó növekedési üteme tartósnak ígérkezik.
Mexikó borai iránt csak az utóbbi évtizedekben kezdett nőni az érdeklődés, noha évszázados hagyományai vannak e téren is, hiszen a kontinens felfedezését követően a spanyol hódítók 1597-ben a területükön fogtak bele először a szőlőtermesztésbe (Valle de Parras, Hacienda San Lorenzo). A modernkori borkészítés kezdete a XIX. század utolsó évtizedeire, Porfirio Diaz elnökségének idejére tehető, de nagyüzemi körülmények között csak a XX. század közepétől folyik. Arra, hogy Mexikóban nemzetközi összehasonlításban is helyét jól megálló magasabb minőségű bor készíthető, az 1987-ben létrehozott Monte Xanic borászat szolgáltatott példát, amelyet egy évtized után több hasonló vállalkozás (Chateau Camou, Mogor Badan, Casa de Piedra) követett. Sikereik a már régebben működő nagyobb üzemeket (P. Domecq, Santo Tomás, Casa Madero) is lépéskényszerbe hozták, aminek következtében boraik minősége akkoriban kezdett érezhetően javulni.
Mexikóban jelenleg mintegy 40 ezer hektáron termesztenek szőlőt, de nagy részét főleg étkezési célokra és brandy alapanyaként hasznosítják. Az évente előállított bor mennyisége nagyjából 1 millió hektolitert tesz ki. A magasabb minőségi kategóriájú borok alapanyagát döntően Baja California állam északi vidékén, az Ensenada város környéki völgyekben szüretelik, összesen alig 4 ezer hektárról.
Az L.A. Cetto a Valle de Guadalupe egyik tekintélyes, sok évtizede működő borászata, amely a világ kéttucatnyi országába exportálja termékeit. Ültetvényeinek összterülete 1 ezer hektár, az évente megtermelt bor mennyisége 90 ezer hektoliter körüli.
Ez az élénk szalmasárga színű Don Luis Viognier 2006 megfelelően képviseli a Rhone-völgy északi részéről származó fehér fajta jellegzetes megkülönböztető jegyeit. Illata már kevésbé intenzív, de jól kivetők az erősebb körtés és a gyengébb gyógyvirágos aromák. Kóstolva még mindig markáns a gyümölcsössége, ízösszetételét főleg az őszibarack és a grapefruit dominálják. Savai lekerekedtek, lecsengését telt krémesség teszi kellemessé. Testes, jó struktúrájú, zamatos bor. Egy jó lazac steak ideális kísérője.
Értékelés: 86 pont
(Dyonisos Borház, 4.000- HUF)
Dr. Kosárka József