Rio de los Pájaros Tannat 2006

Ha a borokkal kapcsolatban Uruguay neve kerül szóba, akkor a tájékozottabb borbarátok a kis dél-amerikai országot szinte kivétel nélkül a Tannat szőlőfajtával hozzák összefüggésbe. Az elmúlt évek jelentősebb nemzetközi borversenyein érmet nyert boraik majdnem mind ebből a fajtából készültek, illetve tekintélyes külföldi szaklapok is főleg e borok kapcsán írnak róluk méltató sorokat. Többek között például azt, hogy az uruguayi Tannat „csersavai sokkal lágyabbak és borai karakteresebbek, mint a hasonló franciák” vagy olyan címmel közölnek cikket, hogy „Uruguay a borvilág emelkedő csillaga” és abban megállapítják, hogy ezt a Tannat szőlőből készült egyedi borainak köszönheti.

 

Eredetét tekintve a Tannat dél-franciaországi (Madiran) fajta és azon a vidéken már a római korban is művelték. Egy angliai kutatás szerint antioxidánsokban különösen gazdag, ami magyarázat lehet arra, hogy őshazájában a férfiak aránya az országos átlagnál jóval magasabb a kilencven éves kor feletti lakosságban.
Uruguay borászata hosszú ideig a két közeli bornagyhatalom, Argentína és Chile árnyékába szorult annak ellenére, hogy több évszázados múltja sem elhanyagolható, illetve az utóbbi évtizedekben jelentős fejlődést ért el. Az országban a szőlőt eleinte főleg csak étkezési célra hasznosították és a kezdetleges módon készült bor is alapvetően házi fogyasztásra szolgált. Korszerűbb – kisüzemi – borászkodást lényegében mintegy száz éve folytatnak és csak a múlt század második felében tartottak ott, hogy teljesítményüket már a kor átlagszínvonalához is mérni lehetett. Szőlőterületeik jelenlegi nagysága 8.000 hektár körüli, amelynek terméséből (81% kékszőlő, 19% fehér szőlő) tavaly 0,9 millió hektoliternyi bort állítottak elő és annak 15%-át került exportra. A fajtaösszetételben a Tannat képviseli a legnagyobb arányt (23%), amelyet a Hamburgi Muskotály (18%) és a Merlot(11%) követ.
A mintegy 250 uruguayi borászat nagy többsége olasz vagy spanyol ősök leszármazottainak több generáció óta termelő családi vállalkozása. Ilyen a Bodega Pisano is, amelynek birtokain a talján ősök közel száz éve kezdték a szőlőművelést és első boraikat az 1924-es szüretből hozták forgalomba. Jelenleg 15 hektáron gazdálkodnak, kézműves boraikból évi 350 ezer palack készül.
Ez a 14 alkoholfokos Tannat sötét rubin színű, illatában elsőre érett szilva és friss avar jelennek meg. Ízlelve előtolul a csersavassága, de azt fokozatosan felülírják az erdei fekete gyümölcsök, valamint némi hordós érlelési jegyek. Közepes lecsengésébe csekély édességérzet is belejátszik. Elég szépen strukturált, de nem túl komplex, jó ivású bor, amely sült húsokhoz és gazdag mártásokkal készített tésztákhoz bizonyulhat megfelelő kísérőnek.
Értékelés: 85 pont
(Divari Borbolt – Pozsony, 12,50- EUR)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez