A spanyol hódítók közvetítésével került ez az étel az arab konyhából Amerikába, új alakot öltött helyi hozzávalókból és még ma is itt van, ma is alakul, rendkívül népszerű. Töltött tésztacsomagocskák, amiket sütnek kemencében, sütőben, vagy forró zsiradékban. Formája és alapanyagai országonként, régiónként eltérnek: a vízpartokon jellemzőek a halas, herkentyűs töltetek, máshol csirke, disznó, kecske, bárány, marha, egyéb húsok, kolbászok, sajtok, tojás, zöldségek, szárított, vagy friss gyümölcsök.
Eszembe jutott az empanadázás hangulata, hát megkérdeztem a paraguayi Tati anyukáját, hogy mi az empanadas fritas tésztájának a receptje, és hogyan csinálja a tölteléket (az egyiket, mert ahány család, annyi töltelék). Megkaptam!
Ezekre az összetevőkre lesz szükséged:
4 és negyed bögre liszt (500 g)
2 kávéskanál só
100 g zsír, puha, tehát vedd ki a hűtőből használat előtt, hogy el lehessen rendesen keverni
fél citrom leve
tej, ő nem tudja, mennyit rak bele, amíg úgy össze nem áll
Először a lisztet kell átszitálni, hogy ne maradjanak csomók, majd egy edényben keverd el 50 g zsírral, jól nyomkodd szét villával. Add hozzá a citromlevet, majd a tejet, és gyúrd meg se nem túl puhára, se nem túl keményre. Takard le a tésztát, és egy órára tedd félre a hűtőbe.
A maradék zsírt olvaszd fel, a pihentetett tésztást nyújtsd fél centisre és kend meg az olvasztott zsírral, kevés lisztet hints rá tekerd fel majd a sodrófával addig lapítsd amíg, körülbelül 10cm széles nem lesz. Ezt ismételd meg háromszor. Végül ismét nyújtsd ki, és három rétre hajtva egy műanyag zacskóban rakd be egy órára a hűtőbe.
A pihenő után jó vékonyra, olyan 1,5 centisre kinyújtod, és úgy 10-15 centi átmérőjű köröket vágsz belőle. A tölteléket a tészta közepére rakod, félbehajtod, és a széleket esetleg egy kicsit benedvesítve villával összenyomkodod, így szép csipkés lesz, és nem nyílik ki sütés közben. A táskákat bő forró olajban kisütöd.
A töltelék hagyományosan tojásos és húsos. A húsos töltelékhez olajban süssél le egy kis hagymát, fokhagymát és icipicire darabolt marhahúst, sózzad-borsozzad, rakjál bele két- három szem paradicsomot, ízlés szerint csilit, mehet hozzá egy kis olajbogyó és mazsola is. A végén pedig a savanyúságot egy kanálka cukorral törd meg. A tojásos töltelékhez a főtt tojást friss sajttal, borssal és petrezselyemmel törd össze, és kész is.
A friss meleg empanadát egy hideg sörrel kísérd.
Üdv.
Tati,