Anticucho – a kecsua saslik

Az anticucho egy kecsua rablóhús, még a Kolumbusz előtti időkből. Az ősi perui városok utcáin az indián asszonyok mobilkonyhákból árulják ezt a finomságot. Míg a marha értékesebb részeit a spanyol hódítók érthető módon szívesen fogyasztották, a belsőségeket mélyen megvetették.
A kecsua háziasszony tehát kénytelen volt abból főzni, ami maradt: szívből, májból és egyéb belsőségekből.

 

Az Afrikából Lima környékére behurcolt rabszolgák étrendjében már a fekete kontinensen is szerepeltek a különböző zsigerek, így a fekete lakosság is hamarosan sajátjaként tekintett a nyárson sült falatkákra.

Az anticuchoz marhaszívet kell szereznünk, ami bizony próbára teheti hentesünket, de némi utánjárással biztosan megtaláljuk a megfelelő alapanyagot.
A húst közepes, 4-5 centiméteres kockákra vágjuk, és sózzuk. Egy nagyobb edényben összekeverjük az apróra vágott fokhagymát, borsot, pirospaprikát, az őrölt római köménymagot egy bögre olajjal és ecettel, 2 deci szójaszósszal, majd citromlevet, esetleg egy kis barna sört adunk hozzá.
Az ecettel csínján kell bánni, mert a perui ecet sokkal gyengébb a nálunk ismert fajtáknál. Érdemes a magyar ecetet négy-ötszörösére hígítani a felhasználás előtt. A pácot dinsztelt és turmixolt hagymával és ajíval egészítjük ki. A mexikói gualjillóhoz hasonló szárított ajít áztathatjuk meleg, kissé ecetes vízben hogy a , hogy a pokoli csípősségét enyhítsük. Peruban huacatayleveleket is tesznek a keverékhez.
A huacatay egy Andokban honos növényfajta (tagates minuta), Magyarországon sajnos nem hozzáférhető, de interneten huacataymagokat is tudunk szerezni, és hazai termesztése nem okoz gondot.
A pácot a szívre öntjük, és egy éjszakán át hagyjuk puhulni a húst. Másnap nyársra húzzuk a szívet, és faszénen gyorsan kisütjük, a nyársakat a hús levével kenegetjük sütés közben, hogy ne száradjon ki a csupa izom marhaszív.
A fogást faszénen sült kukoricával, esetleg mogyoróvajból, kólából és sűrített paradicsomból kevert szósszal tálaljuk.

 

Hozzávalók:

2 marhaszív

3 dl olaj

1 citrom

2 dl szójaszósz

1 szárított ají(guajillo vagy panca)

1 fej fokhagyma

1 fej lila hagyma

2 dl barna sör

római kömény

bors

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez