Lomo Mechado – Salgadóék mesterfogása

A tűzdelt karaj az év végi menü egyik elmaradhatatlan fogása Salgadóék guerrerói otthonának asztalán. Amikor a receptről kérdeztem kedves barátnőmet, cinkos mosollyal említette, hogy sokféleképpen készítik Mexikóban, de ő otthon ette eddig a legjobbat, – ha ez a recept neked jó, akkor megadom – mondta. Én pedig boldogan bólogattam a webkamerába.

A közel másfél kilós karajt sózzuk, borsozzuk, majd kereszt alakú vágásokat ejtünk rajta, ne kaszaboljuk ész nélkül, de merészen nyithatunk akár hat-hét bemetszést is. A lyukakat áfonyával, szalonnával és pirított mandulával béleljük, majd a karajt szalonnába göngyöljük.
A mártáshoz az áfonyát vagy bármilyen szívünknek kedves gyümölcsöt – itt rögtönözhetünk a jó ízlés határain belül – elkeverünk egy pohár lekvárral és fél pohár forró.
sherryvel vagy édes borral, ki-ki igénye szerint. Két kanál balzsamecettel és fél pohár húslevessel egészítjük ki, majd a szószt a kívánt sűrűségre redukáljuk.
A másfél, egykilós karajt negyvenöt ötven percig sütjük 180 fokon. Ha megfelelő a színe, kivesszük a sütőből és pár percig állni hagyjuk, így a szeletelésnél nem veszítjük el a hús értékes leveit.
A karajt az áfonyamártással tálaljuk, szórhatunk rá némi chilivel pirított mandulát, alma-, krumpli-, esetleg csicsókapürével köríthetjük, de a mexikói konyha számtalan kenyér és lepényféléje is kellemes kísérője lehet a Salgado-féle Lomo Mechadónak.

Összetevők:
1-1,5 kg karaj
só, bors
1 marék áfonya vagy gyümölcs, tetszés szerint
15 dkg szalonna
1 dl sherry vagy édes vörösbor
1 kanál balzsamecet
1 pohár húsleves
2 dl áfonya vagy más lekvár

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez