Tamales – Egy csomag gasztro-régészet

Areli, a göndör fürtökkel megáldott, mindig vidám mexikói politológus nem ismer lehetetlent, így az sem volt meglepő, hogy a Spanyolországba induló David barátom kezébe nyomott egy fazékkal anyukája tamaleséből. Kézipoggyásznak éppen megfelelő, 8 órát pedig hűtés nélkül is kibír, mondta később. Amikor kinyitottuk a gondosan bebugyolált lábost, a latin-amerikai konyha egyik legrégibb mesterfogása illatozott előttünk.

A tamal egy közel 10 000 éves közép amerikai étel, általában kukoricahéjba vagy más levélbe csavart főtt húsos tésztát takar.
Lehet készíteni marhából, sertésből, de El Salvadorban például csirkéből készül a karácsonyi tamales. Némi pepecselést igényel, de a végeredmény garantáltam megéri a ráfordított munkát.
A tölteléknek szánt húst süssük puhára sütőben, majd aprítsuk szálakra. Egy lábasban melegítsünk pár evőkanál kukoricaolajat, szórjunk bele pár csipet római köményt, chiliport, sót és borsot, esetleg préselhetünk rá pár gerezd fokhagymát, és ha van konzerv chipotle chilink, azt se sajnáljuk belerakni. Pár másodperc alatt megfuttatjuk a fűszereket, majd beleforgatjuk a húst, és finoman lesütjük.
A tésztával és a kukoricahéjjal már nehezebb lesz a dolgunk. Amerikában könnyen találunk előre elkészített masát, azaz tésztát, és tölteni való kukoricahéjat, azaz hoját a tamaleshez, ez kétségtelenül nem igaz Magyarországra.
A masát helyettesíthetjük kukoricaliszt és zsír keverékével. Körülbelül linzertészta jellegűre keverjük a zsírral, esetleg margarinnal készített masszát, ha a tésztagolyó elsüllyed egy pohár vízbe dobva, a keverék túl nedves, ha ellenben fennmarad a felszínen, akkor megtaláltuk a megfelelő arányt.
A lehetőleg vegyszerektől mentes kukoricahéjat vízbe áztatjuk, ha könnyen hajlítható, készen áll a felhasználásra. Egy adag tésztát lepényformájúra lapított tésztát helyezünk a kukoricahéj közepére, arra egy kevés tölteléket teszünk, és az egészet feltekerjük. Érdemes a két végén behajtott batyukat középen egy kukoricahéjból vágott szalaggal átkötni.
A kis csomagokat 45 percen keresztül gőzöljük, és magukban tálaljuk. Kellemes időutazást!

Hozzávalók:
fél kiló darált sertés-, marha-, vagy pulykahús, esetleg sült csülök
fél kiló kukoricaliszt
15 dkg zsír
20 db kukoricahéj
chili
római kömény
só, bors
fokhagyma

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez