A bolíviai kokatermelők pénteken dobták piacra azt a karácsonyi édes kalácsot, amely a kokalevélből készült lisztet is tartalmazza. Az új sütemény 4 dollárba kerül és idén még csak Cochamba tartományban árulják. Jövőre azonban megkezdik országszerte a terjesztését. Bolívia az elmúlt években számos kokalevél tartalmú terméket dobott piacra, ilyen például a Coca Colla is. A kokatermelők hét szervezete az ország középső részén, Chapare térségében tevékenykedik, és ötezer darab kokalisztből sütött karácsonyi kalácsot kínál az ünnepekre. A kokain alapanyagaként a szolgáló kokalevél hagyományosan a bolíviai parasztok mindennapos fogyasztási szokásainak része. A kalács árulásával a kokalevél újfajta hasznosításának termékét dobták piacra az ünnepek előtt.
A sütemény tartalmazza a hagyományos karácsonyi kalács minden összetevőjét a szárított gyümölcsöktől a hagyományos gabonalisztig, de ehhez hozzáteszi az energia fő forrását jelentő kokalisztet is. A kokaliszt – mint mondják – ellenőrzött természetes feldolgozás és ellenőrzött mennyiség esetén nem okoz bódultságot, nem veszélyes az egészségre, bőven tartalmaz kalciumot, vasat, és más vitaminokat és alkaloidákat.
Evo Morales kormány 2006 óta hirdette meg azt a programot, amely hasznosítani kívánja a hagyományosan kokalevél termesztéssel foglalkozó parasztok munkáját. Ezzel egy időben rendszeresen kérvényezi az ENSZ kábítószer ellenes szervezete ne tekintse tiltott tevékenységnek a parasztok hagyományos kokatermesztését és a kokalevél rágását és szüntesse meg ennek a kriminalizálását. Eddig ez nem járt sikerrel, a világszervezet összemossa a parasztok és a kokabárók tevékenységét. Bolívia a világ harmadik legnagyobb koka és kokain termelője Kolumbia és Peru után. (elcomercio)