Hogy tűnhetnek el a hun kincsek Kirgizisztánból?

Több mint 90 millió forintért kelt el egy nyaklánc a Sotheby’s árverésén a napokban. Eredetileg Kirgizisztáné volt a hun kori kincs, ami miatt most szigorítani szeretnék a műkincs és örökségvédelmi törvényeket az országban.

Egészen pontosan 242.500 fontért, azaz 94.265.000 forintért vettek meg egy hun nyakláncot december 3-án Londonban. Az aranyból, gránitból és üvegből készült nyaklánc az V. századból származik, Kirgizisztánból. Az 1800-as évek végén Szanszizbaj Umutkor vette meg és évtizedeken keresztül öröklődött a családban, végül tavaly Pozsonyba került. Az ügy rendkívüli felháborodást váltott ki nemcsak az internetezők, de a hivatalnokok körében is, mondván, törvénytelenül került ki a nyaklánc az országból.

A Kulturális Minisztérium vizsgálatot indít, hogyan hagyhatta el az országot a nyaklánc – jelentette a sajtóosztály. A kirgiz törvények értelmében a Kirgizisztán tulajdonában álló történelmi és kulturális emlékeket az állam őrzi.
Ajnur Arzimatov, történész ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy Kirgizisztán nem ellenőrzi történelmi és kulturális örökségét. Sőt, szerinte sokszor még azt sem tudják értékes tárgyi emlékekről, hogy egyáltalán léteznek. „A kivitelnél valószínűleg a határőröknek eszükbe sem jutott, hogy történelmi örökségről lehet szó. Általában kábítószert, vagy valamilyen csempészárut keresnek” – idézte a történészt a Vesti.kg hírportál.

Az ellenőrzés elégtelenségét okolja Natalia Nyikityenko képviselő is: Sokszor a meglévő emlékekre sem vigyáznak, az állam még az építkezésektől sem tudja megóvni a kulturális örökséggé nyilvánított helyeket. A határőrökkel kapcsolatban pedig arra emlékeztetett, hogy még a szuveníreket is át kellene vizsgálniuk, hogy valóban Kirgizisztánban vásárolták-e azokat. 

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez