Felakasztották az iráni csaló milliárdost

Tegnap kivégeztek egy iráni üzletembert, akit bűnösnek találtak az Iráni Iszlám Köztársaság történetének legnagyobb csalási perében. Állítólag még az ügyvédét sem értesítették védence kivégzéséről.

Mahafarid Amír Hoszrávit a Teherántól északra lévő Evin börtönben akasztották fel, miután a legfelsőbb bíróság fenntartotta a halálos ítéletet. “Még engem sem értesítettek a közelgő kivégzésről.” – jelentette ki Hoszrávi ügyvédje.

Hoszrávi egy valóságos vállalati birodalmat hozott létre, amelybe legalább 35 cég tartozott: az ásványvízgyártástól kezdve, a futballklub-fenntartáson át egészen a húsimportig bezárólag nagyon sokféle tevékenységgel foglalkoztak. Az ítélet szerint 2007-től kezdődően hamis dokumentumokkal vettek fel összesen 2,6 milliárd dollárnyi hitelt az egyik legnagyobb iráni banktól, a Saderattól, hogy felvásároljanak különböző vagyontárgyakat, köztük olyan állami cégeket, mint a Khuzestan acélipari vállalat.

A bűnperben 39 vádlottat ítéltek el, négyen kaptak halálbüntetést, ketten életfogytig tartó, a többiek pedig néhány évtől 25 évig terjedő börtönbüntetéseket.Az ügyben érintett volt egy másik nagybank, a Melli is. Ennek elnöke, Mahmúd Reza Havari a botrány kirobbanása után lemondott tisztségéről, és 2011-ben Kanadába szökött. Elismerte, hogy a bank részt vett a csalásban, de kijelentette, hogy ő személy szerint ártatlan. Az iráni hatóságok elfogatási parancsot adtak ki ellene.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez