Az iráni elnök bizakodik az atomegyezmény aláírásában

Az iráni államfő Sanghajban tartott sajtótájékoztatót, miután részt vett egy ázsiai biztonsági konferencián, és megbeszélést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel.

Haszan Róháni iráni elnök “nagyon valószínűnek” nevezte csütörtökön, hogy a tárgyalások megtorpanása ellenére július végéig megegyezésre jutnak a perzsa állam atomprogramjától folytatott egyeztetéseken.

Az iráni államfő Sanghajban tartott sajtótájékoztatót, miután részt vett egy ázsiai biztonsági konferencián, és megbeszélést folytatott Hszi Csin-ping kínai elnökkel. “Nagyon valószínű, hogy július végéig megegyezésre jutunk” – mondta Róháni kiemelve: ez azon is múlik, hogy az esélyt se adják meg a tárgyalások szabotálására bizonyos országoknak, amelyek a színfalak mögött problémákat akarnak okozni. Az elnök nem nevezett meg konkrétan egyetlen ilyen államot sem. Róháni elmondta azt is, hogy a határidőt szükség esetén hat hónappal meghosszabbíthatják. “Nem sietünk” – tette hozzá.

Nem sikerült előrelépni Irán és a hatoknak nevezett országcsoport péntek este befejezett bécsi tárgyalásain, amelyek célja az volt, hogy megfogalmazzák a vitatott iráni atomprogram semlegesítéséről készülő megállapodás alapelemeit. A nyugati hatalmak és Izrael azzal vádolják Teheránt, hogy békés célú nukleáris tevékenységének leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, amit az iráni kormány következetesen tagad.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez