Hat libanoni finomság, amit mások – khmmm – gusztustalannak találhatnak. De nem a magyarok…

A libanoni konyha a Közel-Kelet legkifinomultabbja. Finom és varázslatos, főleg a külföldieknek, akik először kóstolják. De van sötét oldala is – írja egy ottani gasztroblogger. Daniella Issza egyből sorra is vesz hat olyan ételt, amit kívülállók szerinte minimum furcsának találhatnak. De nem mi, ha jól megnézzük őket.

Nyers hús, tele fehér zsírkockákkal, töltött belsőségek, csigák, sült békacomb, bárány agyvelő, nyelv. A libanoniak szerinte imádják ezeket a delikatesszeket, de az idegeneknek némelyik barbárnak tűnhet. Mi azért hozzátennénk: egy részüket megtalálhatjuk a magyar konyhában is. Még ha kicsit más formában is. Nos, kövessük a libanoni szakértőt madarakon, birkák “alkatrészein” keresztül.

1. Fwerigh
Birkabél, citrommal, nagyszemű sóval és ecettel tisztára sikálva, aztán darálthúsal, rizzsel és fűszerekkel töltve. Ugyanazzal a töltelékkel, amellyel a szőlőleveleket vagy a cukkinit szokták megtömni. Az eredmény egy meglepően kifinomult étel, amely, ha jól késztik, kicsit ropogós, illatos és jóízű. Ha el tudod felejteni, hogy miből készült. Hmmmm. Nekünk talán nem is kell elfelejtenünk. Mi is hallottunk már a pacalról.

libanon2

2. Aaszafir
Madarak. Nagyon népszerűek Libanonban, főleg, ha fügével etették előzőleg őket. Kibelezik, megkopasztják, és néha még le is nyakazzák őket, mielőtt faszénre vagy sütőbe kerülnének gránátalma melaszban vagy olívaolajban. Csomagoljuk a megsült madarat markukba, libanoni lapos kenyérbe, és készüljünk fel egy jóízű ropogtatásra!

libanon3

3. Iszenet
Az egyik legpuhább hús, amit valaha is kóstolhatsz, nem a bélszín, hanem a nyelv. A birka- és a marhanyelv igazi élvezet Libanonban, általában pácolják, majd lassú tűzön főzik, mielőtt lehártyázzák és csinos szeletekre vágják. A fokhagyma, a hagyma, a citrom és az olajbogyó egyaránt jól áll neki. Na ugye, tőlünk ez sem olyan idegen?

libanon4

4. Bayd Ghanam
Általában a francia nevükön (amourettes d’agneau, vagyis a bárány szerelme) kínálják. De ne dőljünk be ennek: igazából bárányheréről van szó. A hentes megnyúzza és megszabadítja a hártyától, és a legtöbben szeletekre vágják, mielőtt kezelésbe veszik. Vagyis gyengéden kiklopfolják, és citromot csavarnak rá. Puha, elolvad a szájban, rafinált az íze: igazi ékköve a libanoni konyhának. Csak annyit fűznénk hozzá a hazai pályáról, hogy kakashere.

libanon5

5. Nkhe3et
Kábított téged is anyukád azzal, hogy ha állati agyvelőt eszel, akkor a saját szürkeállományod is megnő? Ez nem egészen biztos, de az igen, hogy a bárányvelő egyszerre élvezetes, finom, kifinomult és tápláló. Addig főzik lassú tűzön, amíg megpuhul, aztán citrommal, olívaolajjal, sóval, fokhagymával turbózzák fel. Petrezselyemmel szórják meg, citromszeleteket adnak hozzá. Nem egészen a mi rántott velőnk, de az ötlet azért nekünk nem tűnik annyira bizarrnak.

libanon6

6. Nyers máj

Általában egy falat libanoni kenyérrel mártogatják, sózzák-borsozzák, nyers hagymával és mentalevelekkel eszik. Akárcsak a nyers húskockákat. Ehhez annyit tennénk hozzá: tatárbifsztek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez