Szűkös esztendőkre készül Kazahsztán?

A szokásostól eltérően január helyett november 11-én tartotta meg évértékelő beszédét Nurszultán Nazarbajev. Az így meghirdetett új gazdaságpolitikai programot egyesek a New Deal-hez hasonlítják, mások a Moszkvától való elhatárolódást is látják benne.

„Ma az egész világ új kihívásokkal és fenyegetésekkel találja magát szemben. A világgazdaság még ma is megszenvedi a globális pénzügyi-gazdasági krízis következményeit. Az újjáépülés nagyon lassú és bizonytalan, néhol pedig folytatódik a csökkenés. A geopolitikai válság és a nagyhatalmak szankciópolitikája újabb akadályokat gördít a világgazdaság megújulása elé” – kezdte népéhez intézett beszédét Kazahsztán elnöke a múlt héten.

Szerinte, mivel a közép-ázsiai állam nagyon is megérzi ezeket a negatív tendenciákat, gyors cselekvésre buzdított. Meghirdette a „Nurli Zsol – Út a jövőbe” című programot. A 2015. január 1-től induló projekt alapvető feladata, hogy kezelje a kazah export nyersanyagok árainak csökkenése miatt apadó költségvetési bevételeket. A nemzetközi utakkal és kikötőkkel pedig kapcsolódni szeretne a Kína által meghirdetett kortárs Selyem úthoz. A Nemzeti Alapból elkülönített 500 milliárd tengét (2,76 milliárd dollár) a közlekedési, energetikai, ipari és szociális infrastruktúrára, a kis és közepes vállalkozások fejlesztésére fordítják.

Erlan Idriszov, kazah külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek Roosevelt elnök New Deal programjához hasonlította Nazarbajev tervezetét. Hangsúlyozta, ha a gazdasági helyzet változna, azt a kormány és a Nemzeti Bank fogja kezelni alaposan átgondolt és kiegyensúlyozott döntéseivel.

A The Diplomat elemző cikke a gazdasági szemponton kívül az orosz-kazah viszonyra is felhívta a figyelmet. A szerző az ukrán válság miatt alakuló ruszofóbiával hozta összefüggésbe a nemzeti egységet hangsúlyozó Nazarbajev-beszédet. Az tény, hogy a Kijev-Moszkva ellentétben sem Kazahsztán, sem Belorusz (Oroszország két legközelebbi szövetségese) nem támogatja teljes mellszélességgel az oroszokat.

Daulet Tulakbajev, a budapesti Kazah Nagykövetség tanácsosa szerint nem is kell. Azt is hangsúlyozta, bár január 1-vel megkezdi munkáját az Eurázsiai Gazdasági Unió, ez csak gazdasági kapcsolatot jelent Oroszországgal. Az elnöki beszéddel kapcsolatban pedig elmagyarázta, hogy Kazahsztán amennyire csak lehet, gyorsan szeretne reagálni a változásokra, saját forrásait, önmagára szeretné költeni, hogy még inkább biztosíthassa gazdasági és politikai függetlenségét.

Kapcsolódó cikkek:

Kazah évértékelés – novemberben

Kazahsztán útja a jövőbe

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez