A Pink Floyd és az ökológiai katasztrófa

Elszánt és szomorú arcú gyerekek az Aral-tó kiszáradt medrében megfeneklett rozsdás hajók képeit tartják kezükben, idős bácsi egyenesen áll egy rozsdás hajógyári elem mellett Kazahsztánban. Így végződik a Pink Floyd legújabb klipje.

A legendás Pink Floyd húsz év után jelentkezett új albummal, amelynek egyik dala Közép-Ázsiához kapcsolódik. A Louder than words videóját a drasztikusan száradó Aral-tónál forgatták.

Nem először készíti klipjét ökológiai katasztrófa helyszínén a Pink Floyd, magyarázta Aubrey Powell, a zenekar kreatív igazgatója a Szabad Európa Rádió üzbég adásának. Az 1994-es lemez, a The Division Bell Marooned című számához Pripjatyban, a Csernobili Atomerőmű városában készítették a felvételeket. Akkor annak fantasztikus volt a fogadtatása.

Powell ezúttal is az ökológia körül kereste az új ötletet és azonnal az Aral-tóra gondolt. A Föld egykori negyedik legnagyobb tava az 1950-1960-as években kezdett kiszáradni, amikor a szovjet vezetés engedélyezte, hogy az Amu-darja és a Szir-darja vizét öntözésre használják. A szél által a területre hordott só egészségügyi problémákat és a termények elszáradását okozza. A NASA szeptember végén készült felvételei már a tó keleti felének teljes kiszáradásáról tanúskodtak.

„Ez nem annyira a katasztrófáról, mint inkább a generációs problémáról, az Aral-tó körül élő elszegényedett és jogfosztott közösségek fiataljairól szól, akik elvesztették a halászatot és a kultúrájukat” – magyarázta Powell, miért választotta az Aral-tó vidékét forgatási helyszínül.

A Louder than words videóját a kazahsztáni Aralszk környékén rögzítették, ahol korábban virágzott a tavi halászat, de ma már csak elrozsdásodott hajók ácsorognak értetetlenül és szomorúan a kiszáradt mederben.

{youtube}Ezc4HdLGxg4{/youtube}

Kapcsolódó cikkek:

Egyiptomi tini tervezte a Pink Floyd új albumának borítóját

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez