Próbálja ki Putyin koktélját! – A Kreml szakácsai mesélnek 2

A titkosszolgálat felügyelte Sztálin étkezését, Brezsnyev pedig inkább a wc-be öntötte a nem kívánt ebédet, hogy senkit se sértsen meg – számoltunk be róla a múlt héten. Folytatjuk az orosz vezetők menüjének bemutatását a Szövetségi Testőrszolgálat által megjelentetett a „Kreml, Különleges konyha” című könyv alapján.

Annak ellenére, hogy magas rangú tisztek felelnek a Kreml urának étkezéséért, némelyek semmit nem hagytak a véletlenre. Hruscsov például ragaszkodott a fekete kenyérhez, mondván: a fehértől könnyen meg lehet hízni. A paradicsomot pedig azután száműzte, hogy meghallotta: sólerakódást okoz a szervezetben. Volt egy speciális üvege is, amibe – bár félliteresnek látszott -, valójában csak 3 deci rum fért.

Amikor az 1980-as években gyorsan váltották egymást az idős főtitkárok, különösen vigyáztak a séfek – mesélte az Argumenti i fakti cikkében Igor Netiljov, aki 1970 és 2010 között volt a Kreml konyhájának munkatársa. A vesebeteg Jurij Andropovnak például rendszeresen jeges almalevet készítettek. Netiljov legérdekesebb története azonban a Lenin Mauzóleumhoz kapcsolódik. A tribün mögött termoszokban várta a forralt bor a politikusokat, de előfordult, hogy a levesnek és a másodiknak is ott terítettek meg.

A Gorbacsov házaspár nagyon szerette a kávét. Anatolij Zsukov, az elnöki konyha munkatársa 1976-2012 között, utazóládájába mindig bepakolta a szükséges felszerelést. Raisza Gorbacsova kizárólag frissen pörkölve itta a feketét, és feltétlenül hallania kellett, ahogy a készítéskor kotyog a kávéfőző.

Ahhoz képest, hogy Borisz Jelcin elég termetes volt, nem sokat evett. Nagyon szeretett horgászni és gombászni, és zsákmányait a konyha el is készítette. Az egyik jelenlegi szakács, Sztyepan Kuzin pedig azt mesélte el, amikor Borisz Jelcin egyszer majdnem felgyújtotta a Kremlt. Az első épületben a konyha és az étkező közvetlenül egymás mellett helyezkedtek el. Az elnök kérte: nyissák ki a konyha ajtaját, hagy hallja, ahogy sül a hús. Éppen terjengeni kezdtek az ínycsiklandó illatok, amikor az ajtóban megjelent egy őr és egy tűzoltó – megszólalt a tűzjelző.

Az elnöki konyha mai titkairól –  érthetően – nem beszéltek a szakácsok. Annyit azonban lehet tudni, hogy Vlagyimir Putyinnak a saját receptje alapján készítenek céklából és fokhagymából koktélt. A jelenlegi orosz elnök pedig egyszer azt is elmondta, hogy bizonyos dolgokat az egyházi gazdaságból küldi neki a patriárka.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez