Fényévekre a turistaparadicsomi állapotoktól Bajkonurban

Valószínűleg sokak kívánságlistáján szerepel látni egyszer egy űrkikötőt, mondjuk éppen azt, ahonnan Jurij Gagarin indult el az űrbe 53 évvel ezelőtt. A kazah Bajkonurba eljutni azonban nem olcsó, de nem is egyszerű. Bár szívesen fejlesztene nagy forgalmú turista célpontot az űrrepülőtérből Asztana, ehhez Moszkvának is volna egy-két szava.

Bajkonurba látogatni alapvetően nem lehetetlenség. Az Orosz Űrkutatási Központtal (Roszkoszmosz) szoros kapcsolatokat ápoló moszkvai utazási iroda 5.400 dollárt kér ezért fejenként. A majd másfél millió forint biztosítja a Moszkva-Bajkonur útiköltséget, szállást egy négycsillagos hotelben és az űrkikötő megtekintését. Majdnem ugyanilyen csomagot kínál a kazah utazásszervező is. Igaz, a fejenkénti 800 dollár magát az utazást nem fedezi és a szállás sem négycsillagos, ráadásul még az űrrepülőtérbe való bejutást sem garantálják 100 százalékig.

Már pedig az űrkikötő nélkül a kazah város nem nagyon érdekes. Tele van ugyan űrkutatási emlékekkel, de hát ennél azért mégis csak többet várnánk, akármennyit is fizettünk. Ráadásul a 70.000-es Bajkonur lakossága egyre fogy, mert félnek, mi lesz, ha Moszkva felmondja a bérletet.

Bár jelen állás szerint a Roszkoszmosz szerződése 2050-ig szól, az utóbbi években többször került már szóba, feladnák inkább Bajkonurt. A rémhírek ellenére mégis nagy terveket szövöget Asztana. Nurszultán Nazarbajev 2009-ben, az ENSZ Turisztikai Világszervezete éves közgyűlésén jelentette be, az ország leglátogatottabb turista célpontjává teszik az űrkikötőt.

Tavaly decemberben látszólag el is indult a munka, amikor a Kazah Ipari és új technológiák Minisztériuma egymillió dolláros megbízást adott a Diamond Trans-nak, kezdje meg a célnak megfelelő turista komplexumot felépíteni. Az ötlet ugyan jó, de a megvalósításra nem egy, hanem inkább 140 milliót ikellene költeni –  legalábbis kazah sajtóhírek szerint.

A Diamond Trans egyébként nem kedveli a nyilvánosságot, nem válaszolt az Eurasianet.org idei, őszi, érdeklődő telefonhívásaira sem. Az említette hírportálnak még a Kazah Űrkutatási Központ (Kazkoszmosz) sem tudott felvilágosítással szolgálni a vállalatról, a Roszkoszmosz bajkonuri irodája pedig még csak nem is hallott a társaságról.

Egyedül a Kazkoszmosz igazgatóhelyettesét tudta megszólaltatni az Eurasianet.org. Erkin Sajmagambetov a Kennedy Űrközpont szintjére fejlesztené Bajkonurt. Ehhez azonban több szállásra és az orosz hatóságok kevésbé szigorú előírásaira volna szükség.

Hogy ezeket mikor éri el Bajkonur, nem tudni. Mindenesetre a magyar utazónak az nem lesz túl nagy segítség, ha két éven belül elindul a Budapest-Asztana közvetlen járat. A Bajkonurhoz legközelebb eső reptér ugyanis Kizilordában van, ami ugyan repülővel 1,5 óra a kazah fővárosból, de onnan csak vonat közlekedik tovább Bajkonurba. .

Kapcsolódó cikkek:

Első ember az űrben – interjú Gagarin lányával

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez