Szívműtét egy mobiltelefon fényénél

Nem tudni, hogyan vészeli át az idei telet Kirgizisztán. Már akkora az elektromos áram hiánya, hogy pénteken mobiltelefonokkal helyettesítették a fényt egy szívműtétnél.

“Elég kínos a többi kolléga előtt, hogy ilyen körülmények között dolgozunk. […] Nincs okunk a büszkélkedésre! Személy szerint én inkább szégyellem magam” – nyilatkozta a Vecsernij Biskek hírportálnak az a szívsebész, aki pénteken egy hatórás műtét 26 percét mobiltelefonok fényénél végezte. Kaldarbek Abdramanov, a Déli Szív-, és érrendszeri Tudományos Központ orvosa, saját Facebook oldalára töltötte fel az áramszünetben készült felvételeket. Bár korábban az intézet kapott egy generátort a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumától, de helyproblémák miatt egyelőre nem állították üzembe. A pénteki eset azonban jóval messzebb mutat ennél, komoly áram deficittel küzd ugyanis Kirgizisztán. Annyira súlyos a helyzet, hogy 30 százalékkal muszáj csökkenteni az elektromos energia felhasználását – figyelmeztetett szeptember közepén a Kirgiz Minisztertanács.

Több tényező is közrejátszott a probléma kialakulásában: áprilisban Üzbegisztán felfüggesztette a gázellátást, Kazahsztán feltartóztatott 500 éghető anyagokat szállító vagont, és idén a nyár is szokatlanul meleg volt. Ilyen körülmények között egyszerűen nincs elegendő áram Kirgizisztánban. Bár a FÁK országok múltheti találkozóján Minszkben a kirgiz és kazah elnök áramellátási szerződésről megegyezett, egyelőre elég bizonytalan, milyen is lesz az idei tél. Ugyanakkor nemcsak a meghitt családi vacsorákat veszélyezteti az áramhiány, de a kormányba vetett bizalom is jelentősen romolhat, ha nem képesek biztosítani az alapvető kommunális szolgáltatásokat, figyelmeztetett az Eurasianet.org cikkében Ajnura Szaginbajeva, a SIAR biskeki konzultációs és szociológiai ügynökség igazgatója.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez