Kiderült, kik pazarolják legjobban a vizet a világon

asia water map416Háborúk is fenyegethetnek akár az átgondolatlan vízgazdálkodás miatt Közép-Ázsiában. Bár egyáltalán nincsenek víz szűkében, mégis jelentős ökológiai problémákkal küzdenek a terület államai.

A türkmén Kara-kum sivatag a Föld egyik legszárazabb területe, miközben ez az ország pazarolja a vizet a legjobban a világon. A Nature magazin riportja szerint a többi közép-ázsiai állam sem képes hatékonyan gazdálkodni a vízzel. A világon ezen a területen használják a legtöbb vizet egy dollár előteremtéséhez és fejenként is. Ugyanakkor itt apad rohamosan az Aral-tó, sivatagosodik a türkmén vidék és növekszik az üzbég talaj sótartalma.

Türkmenisztán 5.500 köbméter vizet használ fejenként, ami jóval meghaladja a világ átlagát. A türkmén mennyiség az amerikainál négyszer, a kínainál 13-szor nagyobb. A körülbelül 2000 köbméteres fejenkénti fogyasztásával Üzbegisztán és Kirgizisztán a negyedik és ötödik helyen áll, Tádzsikisztán és Kazahsztán pedig a hetediken és tizenegyediken.

A világon Tádzsikisztán használja a legtöbb vizet, 3,5 köbmétert egyetlen dollár előállítására. Kirgizisztán, Üzbegisztán és Türkmenisztán a második, a negyedik, illetve a hatodik helyen áll ebben a rangsorban. Ebben a kontextusban a türkmén vízhasználat 43-szor több a spanyolnál.

Aral-Sea-Water-Map

Az Aral-tó medencéjének vízforrásai (Térkép: www.geocurrents.info)

A közép-ázsiai államok főként az Amu-darja és a Szir-darja folyók vizét használják ennyire pazarolva, az üzbégek pedig az Aral-tóét.

A beszámoló szerint nagyon is elegendő víz van a térségben a mindennapi használatra és az Aral-tó megmentésére egyaránt. Az Amu-darja medence 2087, a Szir-darja medence pedig 1744 köbméter vizet biztosít évente fejenként, ami jóval meghaladja például az Egyesült Államok készleteit. A németek például 1878 köbmétert használnak fejenként.

Ha Közép-Ázsia államai nem indítják meg sürgősen a fenntartható fejlődést szorgalmazó reformokat, súlyos környezeti, gazdasági és szociális következményekkel fognak szembe nézni. Ha nem állítják meg a vízpazarlást, háborúk is kitörhetnek, állítja a Nature magazin.

Kapcsolódó cikkek:

Már teljesen kiszáradt az Aral-tó keleti fele – műholdkép

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez