Hát már viccelni sem szabad? – Visszavonták egy üzbég társulat engedélyét

Van a humornak az a fajtája, amikor az ember nehezen dönti el, hogy sírjon vagy nevessen. Az ilyen vicceket sokan és sokszor bántónak, alpárinak, olcsónak találják. Egy üzbég humortársulatot, a Million-t is egyre gyakrabban érték ezek a vádak, ahogy nőtt a népszerűségük az elmúlt két év során. Mostanra azonban olyan helyzetbe kerültek, amin tudjuk, hogy nevetni is lehet, de nem érdemes. Esetleg kínunkban.

Üzbegisztánban minden előadóművésznek és társulatnak rendelkeznie kell engedéllyel, anélkül nem csak a tv-ben, vagy a rádióban nem lehet leadni a műsorukat, de még egy esküvőn sem léphetnek fel. Az engedélyeket pedig az Uzbeknavo állami hivatal kezeli, mely nemrégiben visszavonta jóváhagyását a Million társulattól, számol be a Szabad Európa Rádió. Odil Abuqahorov, a hivatal egy magas rangú beosztottja, azzal indokolta a döntést, hogy rengeteg panasz érkezett be az előadásokkal és a „nem megfelelő” humorral kapcsolatban.
Egy jelenetükben például, mely a Régészeti felfedezés címet viseli, amikor két 22. századi régész felfedezi a 21. század Üzbegisztánjában élt maradványait, a következő párbeszéd zajlik le köztük:
– A férfi egyedülálló volt.
– Honnan tudod?
– Nézd a tenyerét, teljesen ki van dörzsölve.
Hogy ez elég vicces-e, vagy sem, hogy helyén való-e, vagy sem arról megoszlanak a vélemények. A folyamatos telt házas előadások, a rengeteg követő, a fiatalok, akik a művészek ruha és hajviseletét igyekeznek utánozni, mind-mind arról árulkodnak, hogy ezek vicces és helyénvaló dolgok, melyek megérdemlik a figyelmet.
De a Hurryat nevű lap szerint ez olcsó és sértő humor. Az üzbég közönség pedig egy sokkal jobb, helyénvalóbb előadást szeretne látni egy olyan csoporttól, amely „műsorait mindenhol nézik”. Talán ez az utolsó mondat a léc, ami a megfelelő szintet jelzi az üzbég humor világában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez