Könnyedén Európába kerülhetnek az Iszlám Állam tömegpusztító fegyverei

Közép-Ázsián keresztül juttathatják célba leggyorsabban nukleáris fegyvereiket az Iszlám Állam terroristái, jelentette ki tegnap a FÁK-országok Antiterrorista központjának vezetője.

Még júniusban jelentette be az Iraki és Szíriai Iszlám Állam, hogy hozzáférésük van nukleáris fegyverekhez és azokat használni is készek. Az ezzel kapcsolatos veszélyekről Andrej Novikov, a FÁK-országok Antiterrorista központjának vezérezredese tegnap tájékoztatott Almatiban a biztonsági szervezetek és titkosszolgálatok vezetőinek gyűlésén.

Lehetséges, hogy a FÁK államok területeit, pontosabban Közép-Ázsiát használja a nukleáris és egyéb veszélyes, tömegpusztításra képes, szerkezetek szállítására az Iszlám Állam – idézte Novikovot a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. Szerinte erre a célra az Afganisztánból Európa felé vezető drog útvonal jelenti a leggyorsabb megoldást.

Arra is figyelmeztetett a vezérezredes, hogy a dzsihádista szervezet harcosai állítják, hogy Irak második legnagyobb városából, Moszulból több tucat kiló, körülbelül egy milliárd dollár értékű nukleáris anyagot loptak el. Novikov egyáltalán nem tartja kizártnak, hogy a terroristák megszerzik a fejlesztéshez szükséges összeget.

Arról, hogy az Iszlám Állam tagjai körülbelül 40 kiló urán vegyületet elloptak, Mohamed Ali Alhakim, iraki ENSZ-nagykövet július elején tájékoztatta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt. A szervezet illetékes ügynöksége azonban azzal nyugtatott, hogy az eltulajdonított anyagok nem jelentenek különösebb veszélyt, mert azok alacsony fokozatúak, és évekbe telne tömegpusztító fegyvereket készíteni belőlük.

Kapcsolódó cikkek:

Megfenyegette Putyint az ISIS – videó

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez