Kiszabadult 1200 ukrán fogoly

Az elmúlt négy nap alatt 1200 ukrán foglyot sikerült kiszabadítani a kelet-ukrajnai oroszbarát lázadók fogságából – jelentette be Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn a Donyeck megyei Mariupolban. A Reuters brit hírügynökség ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a felkelők adták át az 1200 foglyot. A dpa német hírügynökség pedig arról írt, hogy a foglyul ejtett ukrán katonákat a szeparatisták az elmúlt négy napban bocsátották szabadon.

Az ukrán államfő közölte azt is, hogy vasárnap 33 bekerített katonát menekítettek ki, olyanokat, akik nem adták meg magukat a lázadóknak. Hozzátette, hogy napközben találkozik ezekkel a katonákkal.

A foglyokat azután engedték el, hogy múlt pénteken jegyzőkönyvet írtak alá Minszkben a kelet-ukrajnai fegyvernyugvásról, amely aznap kijevi idő szerint 18 órakor lépett életbe. A dokumentum rendelkezik a két oldal közti fogolycseréről is.

A hírek szerint a tűzszünet ellenére folytatódtak a szeparatisták támadásai éjjel az Azovi-tenger partján fekvő kikötőváros, Mariupol környékén. Donyeck városából is beszámoltak szemtanúk éjszakai tüzérségi támadásokról.

Porosenko közölte, hogy látogatásának hírére kora délután a szakadárok lőni kezdték az ukrán katonák Mariupol körüli ellenőrző pontjait. Hozzátette, hogy az ukrán biztonsági szolgálat biztonsági okokból a látogatás elhalasztást javasolta neki.

“Én viszont Mariupolba jöttem. Azt gondolták, ránk ijesztenek, de meg kellett mutatnunk nekik, hogy nem félünk tőlük. Ebben a helyzetben az ukrán államfőnek itt, Mariupolban van a helye” – fogalmazott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez