Akik a legmesszebbre menekülnek – A Csendes-óceán partján a kelet-ukrajnaiak

A Kelet-Ukrajnából elmenekülők között vannak családok, akik az egyik legtávolabbi oroszországi városban, Magadanban keresnek új életet.

Kilenc óra eltéréssel és 10,699 kilométerre Donyecktől található az egykori GULAG táborból kinőtt város, Magadan. A héten nem kevesebb, mint 189 ukrajnai menekült érkezett a Csendes-óceán partján lévő településre, köztük 35 gyermek. Azonban nem Magadan az egyetlen város, ahova menekültek érkeznek.

Köztük van Lidia Szolovjeva, aki a The Siberian Times-nak mesélte el történetét. Ő még az 1980-as években költözött Kolimába, ahol szintén egy hírhedt GULAG tábor működött ezt megelőzően. Miután itt családot alapított, velük együtt inkább Kelet-Ukrajnába mentek tovább. “Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer vissza fogok térni ide északra. Nem is foglalkoztunk azzal, hol éljünk, csak minél messzebb legyünk a szörnyűségektől […] Csak annyit tudok sírva mondani, köszönöm az oroszoknak, amit értünk, menekültekért tesznek.”

A nyugdíjas Tatyjana Kravcsenko Luhanszkból menekült el családjával, összesen 14-en. “Kész vagyok dolgozni, a korom ellenére is.”

Először a többi menekülttel együtt a helyi kollégiumokban és sportközpontokban szállásolták el őket. Megfelelő ellátást, sőt orvosi és pszichológiai vizsgálatot is kapnak és sok helyi önkéntes segíti az életüket.

Jakutszkba eddig közel kétszázan érkeztek, de a város, csak szeptemberben további ezer ukrajnai menekültre számít.

Konsztyantin Ivascsenko is azok között van, akik Donbasszból költöztek ide. “Mindent szétlőttek otthon […] A választásunk azért esett Jakutszkra, mert fejlett és könnyebb itt munkát találni. [Donbassz] teljesen üres. Lehet, hogy Oroszország része lesz egyszer, de ha Ukrajnáé marad, soha nem megyünk vissza.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez