Meddig lehet még internetezni Tádzsikisztánban?

A tádzsik ellenzéknek az internet az egyetlen ahol szabadon kifejthetik véleményüket az országot vezető rezsimről. Azonban ezt a rezsim is jól tudja és sorra tiltja be a külföldi közösségi oldalakat.

„Emomalii Rahmont az USA elnökének” –hirdette a Platforma nevű Facebook csoport, sok más szarkasztikus kép és megjegyzés mellett. A tádzsik ellenzék egyik internetes csoportjának számító Platforma miatt tiltották le több alkalommal is a Facebook közösségi oldalt. Azonban más oldalak is erre a sorsa jutottak, ugyanis a külföldre menekült ellenzék csupán ilyen csatornákon keresztül tudják elérni az országban maradottakat. Legutóbb az orosz nyelvű közösségi szájt, az Odnoklassniki.ru került betiltásra.

Az Odnoklassniki adatai szerint a tiltás ellenére a 350 ezer tádzsik felhasználó közül 200 ezer még mindig aktív. Az oldal üzemeltetői az eurasianet.org-nak elmondták azt is, hogy a szájt blokkolása csak a valóban szélsőséges információk megosztásának növekedését fogja maga után vonni, szerintük ugyanis az internetet használók között az un. „tiltott gyümölcsnek” számító anyagok sokkal kelendőbbek.

Jó példa erre a Youtube leállítása, melyre több más családi botránnyal kapcsolatos videó mellett olyan felvételek kerültek fel, melyen Rahmon elnök részegen énekel a fia esküvőjén. A portálon szélsőséges iszlám militáns videókat is szabadon meg lehetett tekinteni, de csak az elnök személyes érintettsége után vált elérhetetlenné a Youtube.

A hatóságok tagadják, hogy ők korlátoznák az oldalak látogathatóságát. Az eurasianet.org értesülései szerint azonban ezzel csak a felelősséget szeretnék elhárítani maguktól, miközben az internetszolgáltatókra mutogatnak.

A Gruppa 24 nevű ellenzéki csoport vezetője Umarali Quvvatov egykor az elnök családi köréhez tartozó üzletember volt, de érdekeltségeit kisajátították, ő maga pedig külföldre kényszerült. Azóta számára az internet az egyetlen hatékony felület, ahol politikai tevékenységet fejthet ki. „A média Tádzsikisztánban képtelen valós képet adni az országról, vagy megszólalást biztosítani az ellenzéknek. Ezért más eszközökhöz kell folyamodni.”

Más szakértők szerint ugyanakkor a hatalom is hibát követ el, ha nem használja ki saját céljaira az internetet, mely szinte egészében az ellenzék kezében van. Zafar Abdullajev Facebook aktivista és újságíró szerint az országban ennek ellenére nagyon gyenge a közösségi média hatalma és képtelenek lennének egy ukrajnaihoz hasonló, tömeges tüntetéshullámot megszervezni csupán az internet segítségével. „Az ország nincs erre felkészülve. Biztosan nagyon véres tüntetések lennének, talán egy második polgáháború is kirobbanhatna, bármilyen megmozdulásból.”

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez